Ga naar de inhoud
Vraag en prijs blijven hoog

IEA: omikron lijkt vraag naar olie niet te deren, prijs blijft hoog

Een medewerker van de Russische olieproducent Yukos. Beeld © ANP Foto

De vraag naar olie blijft wereldwijd hoog, ondanks de snel oprukkende omikronvariant van het coronavirus. De krapte op de oliemarkt is daardoor groter dan gedacht.

Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap IEA in een rapport.

Sterke stijging olieprijzen

De opmars van omikron heeft verrassend weinig impact gehad op de vraag naar olie, ziet het IEA. Het agentschap, dat de meeste grote economieën adviseert, heeft zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie dan ook verhoogd met 200.000 vaten per dag voor zowel 2021 als 2022.

De optimistische vooruitzichten van de Franse denktank komen daags na een sterke stijging van de olieprijzen, die inmiddels zijn opgelopen tot het hoogste niveau in zeven jaar.

De verwachting is dat de vraag naar olie verder zal toenemen, mede door economisch herstel van de coronacrisis. De vrees voor productieverstoringen door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zet de prijzen ook verder onder druk.

OPEC
Lees ook:
OPEC verhoogt olieproductie ondanks zorgen over Omikron-variant

Een belangrijke oliepijpleiding van Irak naar Turkije werd dinsdag bijvoorbeeld stilgelegd door een explosie. Ook zouden Jemenitische Houthi-rebellen een droneaanval hebben uitgevoerd op olietankers in Abu Dhabi.

Uitdaging voor overheden

De sterke stijging van de olieprijzen vormt een uitdaging voor overheden en centrale banken. Zij trachten het economisch herstel op gang te houden, terwijl ze worden geconfronteerd met een hard oplopende inflatie en daardoor afnemende koopkracht van consumenten.

Een vat Brentolie werd woensdag 1 procent duurder op 88,35 dollar en Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs tot 86,52 dollar per vat.