Gaming

Omstreden topman Activision krijgt 375 miljoen dollar na Microsoft-deal

19 januari 2022 14:28 Aangepast: 29 januari 2022 13:27
Bobby Kotick krijgt 375 miljoen dollar na de verkoop. Beeld © Getty Images.

De verkoop van gamebedrijf Activision Blizzard aan Microsoft legt CEO Bobby Kotick geen windeieren. De omstreden topman krijgt maar liefst 375 miljoen dollar (330 miljoen euro) voor de verkoop van zijn aandelen.

Kotick bezit bijna 4 miljoen aandelen van Activision, zo meldt Bloomberg. Bestuursvoorzitter Brian Kelly, na Kotick de grootste aandeelhouder, heeft bijvoorbeeld 'maar' 1,4 miljoen aandelen.

Activision Blizzard, bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty, werd gisteren gekocht door Microsoft voor een recordbedrag van 68.7 miljard dollar (60 miljard euro). Microsoft betaalt 95 dollar per aandeel en dat maakt Kotick een rijk man. 

Seksisme

Het is een opmerkelijke beloning voor een leider wiens recente ambtstermijn werd gekenmerkt door klachten van werknemers over seksisme binnen het bedrijf en een slechte werkcultuur.

Het bedrijf ligt al een tijdje onder vuur. Tientallen werknemers werden al ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook zouden vrouwen binnen het bedrijf structureel minder perspectief op promoties hebben dan hun mannelijke collega's.

Ook Kotick zelf ligt onder vuur, omdat hij zou hebben geweten van de beschuldigingen van het seksuele wangedrag in verschillende gelederen van het bedrijf, maar daar niets aan deed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft neemt gamereus Activision Blizzard over voor ruim 60 miljard euro

De Wall Street Journal schreef eerder op basis van interne documenten dat de topman geïnformeerd was over de misstanden die zich tussen 2016 en 2017 afspeelden. In juli 2018 zou hij daarover een verontrustende mail hebben gekregen. Hij informeerde het bestuur van zijn bedrijf echter niet.

Doofpot

Volgens de WSJ werkte hij zelfs actief mee aan een doofpotcultuur. Zo zou hij persoonlijk een stokje hebben gestoken voor het ontslag van Dan Bunting, medehoofd van de studio Treyarch, dat bij Activision hoort en games ontwikkelt. Een vrouwelijke werknemer betichtte Bunting van seksuele intimidatie.

Ook zou Kotick zelf een schikking hebben getroffen met een stewardess die korte tijd op zijn privévliegtuig werkte. De vrouw zou zijn lastiggevallen door Koticks piloot. Toen zij hier melding van deed, ontsloeg Kotick haar. 

Salaris inleveren

In 2021 moest Kotick de helft van zijn basissalaris inleveren. Hij ging van 1,75 miljoen dollar per jaar aan basissalaris, naar 875.000 dollar. Dat had overigens niets te maken met de problemen bij het bedrijf, zo werd er gecommuniceerd.

Kotick zou extreem veel verdienen in vergelijking tot CEO's in dezelfde soort functies. In 2018 zou Kotick 28,6 miljoen dollar verdiend hebben, bijna 306 keer meer dan de gemiddelde werknemer in zijn bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Baas Activision stopte klachten over wangedrag in doofpot'

Nadat het bedrijf in opspraak kwam vanwege wangedrag eisten verschillende medewerkers, aandeelhouders en bestuursleden dat Kotick op zou stappen, wat hij niet deed. Ook nu Microsoft het bedrijf overneemt, mag hij blijven, al moet hij wel rapporteren aan Microsoft Gaming-CEO Phil Spencer, zo werd gisteren bekend. Wat zijn exacte functie wordt, is onbekend.

Intussen gaan er veel geruchten dat hij na de overname toch vertrekt, al wil niemand binnen Microsoft of het bedrijf dat bevestigen.

De markt van de spelcomputers met Sony (Playstation) als koploper. De markt van de spelcomputers met Sony (Playstation) als koploper.

De vraag is ook waarom Microsoft, bekend van de Xbox, bereid is zoveel te betalen voor Activision Blizzard. Deze investering verdient Microsoft niet snel terug.

Gamejournalist Floris Poort van Bright, denkt dat het op de lange termijn wel een goede zet is. De games van Activision Blizzard zullen deel gaan uitmaken van Game Pass, het game-abonnement van Microsoft. Voor een vast bedrag per maand hebben spelers dan onbeperkt toegang tot een diverse games.

Abonnementen

Poort: "Het is Microsoft om dit gamingabonnement te doen. Ze zijn nooit de grootste geweest op de markt voor spelcomputers. Maar op termijn verdwijnt de spelcomputer uit huis en gaan we games streamen. Dan heb je grote serverparken nodig en die heeft Microsoft. Daar zeten ze op in."

Als je de transactie  narekent op een bierviltje, 'kom je niet uit', zegt Poort. "Game Pass heeft 26 miljoen gebruikers, dan betaal je ongeveer 2800 dollar per gebruiker. Dat terwijl die een tientje per maand betalen voor hun abonnement. Maar Microsoft heeft diepe zakken en zit er in voor de hele lange termijn."

Aartsrivaal Sony heeft met de Playstation een ander strategie: "Die zetten nog in op de verkoop van gamecomputers en spellen daarvoor, met die strategie zijn ze ook groot geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Activision Blizzard nu ook onderzocht door beurswaakhond SEC na misbruikclaims

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van