Amsterdam nóg meer techbeurs

WeTransfer gaat naar de beurs in Amsterdam

12 januari 2022 10:34 Aangepast: 12 januari 2022 11:05
Bas Beerens is één van de oprichters van WeTransfer. Hij heeft nog altijd aandelen. Beeld © ANP / Koen van Weel

De Amsterdamse beurs is binnenkort weer een techfonds rijker. Het Nederlandse WeTransfer, een dienst waarmee makkelijk grote bestanden kunnen worden verstuurd, wil namelijk naar de beurs.

WeTransfer had al een paar keer aangestipt dat het mogelijk naar de beurs wilde en nu is het dan zover. Het bedrijf wil voor 160 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Verder verkopen huidige aandeelhouders een deel van hun aandelen.

Er is nog niet bekend gemaakt wanneer WeTransfer precies naar de beurs wil gaan. Dat hangt onder meer af van de marktomstandigheden, zegt het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WeTransfer-oprichter Nalden lanceert Huddle: video-app voor privégesprekken

De opbrengst van de nieuw uit te geven aandelen wil WeTransfer gebruiken om verder te kunnen groeien. Ook wil het overnames doen.

Profiteert van corona

WeTransfer is een online dienst die mensen in staat stelt om grote bestanden te kunnen delen. Het bedrijf heeft voordeel van de coronacrisis omdat veel mensen thuiswerken.

De omzet van het bedrijf groeide tussen 2018 en 2020 met gemiddeld 31 procent per jaar. In 2021 zette de groei door. In de eerste negen maanden van dat jaar steeg de omzet met 68 procent tot 72 miljoen euro. Over heel 2021 denkt het bedrijf op een omzet van zo'n 105 miljoen euro uit te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse WeTransfer wint Webby Award voor beste webdienst

Het bedrijf maakt winst, maar over de eerste negen maanden werd alleen de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afschrijving goodwill (ebitda) bekend gemaakt. Deze bedroeg 21,3 miljoen euro, dat was 75 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

87 miljoen gebruikers per maand

WeTransfer heeft naar eigen zeggen maandelijks 87 miljoen gebruikers. Daarvan zijn er maar 387.000 abonnee. Ook aan de niet-betalende gebruikers verdient WeTransfer overigens, want zij krijgen advertenties te zien bij het versturen van bestanden.

Niet-betalende abonnees kunnen gratis tot 2 GB versturen, naar 10 mensen. Er is ook een premiumversie. Deze kost 12 euro per persoon per maand. Je kunt dan bestanden versturen en ontvangen tot 200 GB en dat naar 50 mensen. Daarbij zijn er nog andere voordelen voor abonnees. Zo worden verstuurde bestanden niet (zoals bij de gratis versie) na 7 dagen weggegooid. Ook krijg je 1 TB (terrabyte) opslag per persoon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex

Abonnee-inkomsten stijgen sneller

De inkomsten uit advertenties waren in de eerste negen maanden van het jaar eenderde hoger dan die van de abonnee-inkomsten. De abonnee-inkomsten stegen wel sneller.

Naast het versturen van grote bestanden heeft WeTransfer ook onderdelen waarmee klanten online-aantekeningen en presentaties kunnen maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze bedrijven bezorgen de BV Nederland winst in de toekomst

Amsterdam wordt steeds meer een techbeurs

Met WeTransfer krijgt de Amsterdamse beurs nóg meer het karakter van een techbeurs. Het grootste bedrijf in Amsterdam en in de AEX-index is ASML, dat chipmachines maakt, waarmee chipproducenten als Samsung en Intel chip in elkaar zetten. Ook ASMI en Besi, twee andere chipmachinemakers, zitten in de AEX.

Verder is betaalbedrijf Adyen een grote Nederlandse onderneming die in Amsterdam is genoteerd. Andere techbedrijven in Amsterdam zijn Prosus (dat onder meer een groot belang heeft in de Chinese internetgigang Tencent) en Just Eat Takeaway.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van