Ga naar de inhoud
Plus 663 miljoen in aandelen

Apple-ceo Tim Cook verdiende 87 miljoen euro in 2021

Apple-topman Tim Cook. Beeld © Kena Betancur / AFP

Tim Cook, de topman van Apple, heeft in 2021 lekker verdiend. Hij kreeg bijna 99 miljoen dollar (een kleine 87 miljoen euro) aan beloningen. Eerder was al bekend geworden dat hij ook nog eens 754 miljoen dollar (663 miljoen euro) incasseerde door de verkoop van aandelen die hij kreeg.

De 98,7 miljoen dollar die Cook verdiende in het boekjaar 2021 bestaat uit verschillende onderdelen, blijkt uit gegevens die de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gisteren publiceerde.

Zo ving hij een salaris van 3 miljoen dollar. Daarnaast inde hij een bonus van 12 miljoen dollar, omdat Apple een aantal financiële en milieudoelen heeft gehaald. Verder kreeg Cook nog eens 1,4 miljoen dollar voor onder meer een vergoeding voor persoonlijke vliegreizen, veiligheid en een pensioenbijdrage.

Apple
Lees ook:
Apple is als eerste beursbedrijf 3 biljoen dollar waard

Het grootste deel van zijn beloningen, 82,3 miljoen dollar, bestaat uit aandelen Apple die hij kreeg.

754 miljoen dollar

Maar dat is nog lang niet alles. Zijn grootste slag sloeg Cook in augustus met de verkoop van aandelen die hij al in 2011 had gekregen toen hij het roer overnam van Steve Jobs.

Het ging om ruim 5 miljoen aandelen die hij verkocht voor 754 miljoen dollar. Tien jaar daarvoor, toen hij begon als topman bij Apple, was al afgesproken dat hij die aandelen zou krijgen. Toen stond de beurskoers van Apple nog maar op 14 dollar. Eind augustus was de koers geëxplodeerd tot zo'n 150 dollar.

Van
Lees ook:
Van iPhone 14 tot een AR-bril: waar komt Apple mee in 2022?

1147 keer doorsneesalaris bij Apple

Afgezien van die verkoop van aandelen verdiende Cook in 2021 1147 keer het doorsnee salaris van een Apple-medewerker.

Cook heeft volgens het Amerikaanse Forbes een vermogen van zo'n 1,5 miljard dollar. Een hoop geld, maar in vegelijking met veel megarijken is hij nog steeds een kleine krabbelaar. Met zijn vermogen haalt Cook plek 2090 op de lijst van rijkste personen ter wereld.

Apple-fabriek
Lees ook:
Apple-fabriek in India voorlopig dicht: 'Voldoet niet aan de eisen'

Grootste beurswaarde

Apple was vorige week even 3 biljoen dollar (3000 miljard) waard. Daarmee was het de eerste onderneming die zoveel waard was. De koers is inmiddels wat gedaald, maar nog altijd is Apple het bedrijf met de hoogste beurswaarde in de wereld.

ACM:
Lees ook:
ACM: Apple moet 'onredelijke' voorwaarden App Store aanpassen