Corona

Geen boete voor te trage postbezorging PostNL

28 december 2021 12:02 Aangepast: 28 december 2021 12:21
Een postbode aan het werk. Beeld © ANP

Het is PostNL in 2020 niet gelukt om alle brieven op tijd te bezorgen. Dit mag van dinsdag tot en met zaterdag één dag duren, maar duurde soms langer. Toch krijgt het bedrijf geen boete van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"De coronapandemie confronteerde ook PostNL met uitzonderlijke omstandigheden," aldus de toezichthouder. Zo waren er veel medewerkers ziek en kon er niet efficiënt gewerkt worden door de anderhalvemeterregel.

Verjaardagskaart

Het is vervelend als de verjaardagskaart voor tante Janny door een langzame postbode pas na het feest bezorgd wordt. De wet stelt daarom eisen aan de bezorgtijd die PostNL mag hanteren. Minimaal 95 procent van de niet-essentiële brievenbuspost moet binnen één bezorgdag bij de ontvanger op de deurmat liggen. In 2020 kwam dit uit op 94,3 procent. 

Belangrijke brieven (rouwpost en medische brieven) werden overigens wel op tijd bezorgd. PostNL moet deze ook op maandag bezorgen. 96,8 Procent hiervan werd op tijd bezorgd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Postbodes eisen betere vergoeding van PostNL, rechter moet oordelen

Brievenbus

Verder voldeed PostNL vorig jaar ook aan de regels dat alle diensten van het postbedrijf voor 95 procent van de inwoners van Nederland binnen een straal van 5 kilometer beschikbaar zijn. Zo moet er binnen die afstand een rode brievenbus zijn om je brieven te posten.

Voor dorpen met meer dan 5000 inwoners geldt dat voor minstens 85 procent van de inwoners de dienstverlening binnen 5 kilometer beschikbaar moet zijn. Ook daar voldoet PostNL aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van