50 procent verlies in vijf weken

Gokaandelen Gamestop en AMC kelderen nóg verder

14 december 2021 15:54 Aangepast: 15 december 2021 07:51
Gamestop verkoopt via stenen winkels, maar dat levert nog een fors verlies op. Beeld © Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Speculanten in de meme-aandelen Gamestop en AMC hebben de laatste weken veel pijn geleden. De afgelopen week ging er al 25 procent, respectievelijk 35 procent vanaf.

Als je zogenoemde meme-aandelen als Gamestop en AMC hebt, dan heb je het nu zwaar. Gisteren kelderde de koers van Gamestop al met 14 procent en vandaag opende het aandeel nog eens 1 procent lager.

De koers van Gamestop staat op het laagste niveau sinds het aandeel begin maart voor de tweede keer in korte tijd door het dak ging.

AMC daalde gisteren ruim 15 procent en vandaag ging er bij het begin van de handel nog eens zo'n 7 procent vanaf. AMC noteert rond het laagste niveau sinds eind mei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speculanten zijn grote jongens te slim af: koersstijging van 20 naar 470 dollar

Speculanten slachtten gokkers

De slechtdraaiende bedrijven Gamestop en AMC werden eerder dit jaar op de beurs omhoog gejaagd door speculanten die bloed roken van grote beleggers. Die laatsten gokten namelijk op een koersdaling, maar toen de koers door speculanten explodeerde, zaten die grote beleggers met grote verliezen.

Maar een fundamentele reden waarom bedrijven als Gamestop en AMC het zo enorm goed deden, en later dit jaar weer goed presteerden op de beurs, is er niet. Integendeel. De enige reden dat ze omhoog schoten in waarde, was dat vaak jonge beleggers elkaar opjutten op fora om de aandelen te kopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speculeren à la GameStop, kan dat ook in Nederland?

Groter verlies

Gamestop verkoopt spelletjes via stenen winkels. Dat lijkt geen optimaal businessmodel en de resultaten van het bedrijf laten dat ook zien. Vorige week maakte het bekend dat in de maanden augustus tot en met oktober een verlies was geleden van maar liefst 105,4 miljoen dollar (93,2 miljoen euro), tegen een verlies van 18,8 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Gamestop probeert zichzelf ook opnieuw uit te vinden en van een fysieke winkelketen meer een webwinkel te worden. Daartoe werden ook nieuwe bestuurders benoemd. Maar gezien het oplopende verlies levert dat nog niets op. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw speeltje speculanten GameStop: zilverprijs hoogst in 8 jaar

Top verkoopt aandelen

Bioscoopketen AMC kreeg koersklappen nadat topman Adam Aron en cfo Sean Goodman een belangrijk deel van hun aandelen hadden verkocht. Aron verkocht voor een kleine 10 miljoen dollar, nadat hij vorige maand al voor 25 miljoen dollar aan aandelen AMC had verkocht.

Daarmee heeft hij het grootste deel van zijn aandelenbelang van de hand gedaan. Beleggers zien het vaak als een slecht teken als bestuurders grote aandelenpakketten van hun bedrijf verkopen. Zij weten immers precies hoe hun bedrijf er voor staat en als zij verkopen, dan kan dat erop duiden dat er slecht nieuws aankomt, zo is de gedachte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggers kopen verkeerde aandeel Signal: koers stijgt 12.000 procent

Koers nog wel flink hoger dan een jaar geleden

Ten opzichte van het begin van het jaar staat de koers van Gamestop en AMC nog wel (veel) hoger. Maar dat is na de enorme speculatie van begin dit jaar. Gamestop sloot vorig jaar eind december op ruim 18 dollar en AMC op ruim 2 dollar. De koersen staan nu op 136 en 23 dollar, respectievelijk.

Degenen die toen de aandelen al hadden, lachen nu in hun vuistje. Maar veel van de mensen die daarna kochten zullen op verlies staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blunderende beleggers investeren in verkeerde Zoom: SEC grijpt in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van