Ga naar de inhoud
Aandeel 40 procent hoger

Avantium bouwt bioplasticfabriek in Delfzijl: beurskoers explodeert

Avantium maakt plastic uit suiker van houtsnippers en resthout. Beeld © Avantium

Een wereldprimeur in Groningen. Terwijl Shell zijn biezen pakt naar het Verenigd Koninkrijk kondigt Shell-telg Avantium aan een bioplasticfabriek te gaan bouwen in Delfzijl. Beleggers zijn in extase: het aandeel staat halverwege de handelsdag op 40 procent winst.

Avantium maakte donderdag nabeurs bekend dat zijn langverwachte bioplasticfabriek er definitief komt. Nadat het chemiebedrijf al enkele klanten en leveranciers wist te overtuigen, is de financiering nu ook rond. Hiermee staat niets de komst van een nieuwe productielocatie in Delfzijl meer in de weg.

De bouw start volgend jaar. In 2024 hoopt het Amsterdamse beursgenoteerde chemiebedrijf zijn eerste plastic voor de verpakkingsindustrie uit suiker van houtsnippers en resthout te kunnen produceren. Nu nog wordt dit plastic gemaakt van aardolie.

'Historisch moment'

Ceo Tom van Aken spreekt van een 'historisch moment'. "Het is een enorme doorbraak dat we technologie waar we al jaren aan werken commercieel gaan toepassen. Het is fantastisch dat we dit nieuwe materiaal ook echt terug gaan zien in supermarkt en bij de consument in de koelkast."

Bier
Lees ook:
Bier in papier: Avantium stapt in project voor plantaardige verpakkingen

Avantium werd in 2000 opgericht, als spin-off van Shell. Al jaren werkt het bedrijf aan plannen voor een fabriek die op grote schaal 2,5-furaandicarbonzuur (FDCA) uit planten kan winnen. Die stof is weer een belangrijke bouwsteen voor plantaardig plastic.

Dit PEF is volledig recyclebaar en biedt uitkomst voor het afvalprobleem met plastic verpakkingen. Het is ook een directe vervanger van PET dat veel gebruikt wordt in de drankenindustrie en kan zo gebruikt worden in machines die al gebruikt worden voor het maken van plastic flessen. 

Het is voor het eerst ter wereld dat het materiaal wordt geproduceerd op commerciële schaal, zegt Van Aken. "Het gebeurt weinig in de chemische industrie dat iemand een nieuw plastic materieel naar de markt brengt. Dus wij zijn ook heel erg trots dat we deze technologie in Nederland hebben ontwikkeld en nu ook op te schalen."

Coca-Cola en Danone

Voor de bouw heeft het een lening afgesloten van 90 miljoen euro bij ING, ABN Amro, Rabobank, ASN en investeringsfonds Invest-NL. Eerder zegden de Europese Unie en verschillende overheden al 27,5 miljoen euro subsidies toe. Daarnaast steken Groningen Seaports en regionale investeringsfondsen 20 miljoen euro in de fabriek.

Chemiebedrijf
Lees ook:
Chemiebedrijf Avantium kan fluiten naar miljoenensubsidie

Als afnemer strikte Avantium onder andere de grote bottelaar Refresco en verschillende middelgrote buitenlandse spelers. Daarna hoopt het alle grote voedsel- en drankenproducenten als Coca-Cola en Danone aan zich te binden, aldus de ceo. "Met PEF hebben we een fantastisch materiaal in handen om te voldoen aan alle eisen van die grote spelers."

In eerste instantie gaat de Groningse fabriek kleine hoeveelheden produceren. In een later stadium gaat Avantium in gesprek met partners om de productie in licentie te verkopen. Van Aken verwacht dat PEF vanaf 2026 op grootschalige schaal geproduceerd kan worden en het dus bij de consument terecht kan komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van