Ga naar de inhoud
Al 12 miljard opgehaald

Elon Musk verkoopt weer voor miljard aan aandelen Tesla

Tesla-baas Elon is met een vermogen van 263 miljard dollar de rijkste persoon op aarde. Beeld © Patrick Pleul/ANP

Ceo Elon Musk heeft opnieuw voor een enorm bedrag aan aandelen Tesla van de hand gedaan. In totaal verkocht de rijkste van op aarde gisteren 934.091 aandelen voor een totaalbedrag van 963 miljoen dollar (852 miljoen euro). 

Dat blijkt uit twee meldingen bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Deze commissie is belast met het toezicht op de Amerikaanse beurzen, vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten in Nederland.

Twitter-poll

Met de laatste transactie staat de teller nu op ruim 11 miljoen aandelen, sinds Musk zijn volgers begin november via een Twitter-poll vroeg of hij 10 procent van zijn belang in Tesla moet verkopen. Hij beloofde op voorhand de uitslag te volgen. Bijna 58 procent antwoordde daarop ja.

De aandelenverkoop leverde Musk de afgelopen weken al 11,8 miljard dollar (10,5 miljard euro) op. In totaal bezit Musk zo'n 170 miljoen aandelen in Tesla. Houdt hij zich dus echt aan zijn woord door zijn belang met 10 procent te verkleinen, dan moeten er dus nog 6 miljoen aandelen volgen.

Opties verzilveren

Tegelijkertijd kocht Musk ook bijna 2,2 miljoen aandelen tegen een koers van 6,42 dollar, terwijl de huidige koers op 1004 dollar staat. Dit kan doordat hij sinds 2012 miljoenen opties bezit, die hij nog tot augustus 2022 tegen een koers van 6,42 dollar kan omwisselen in aandelen. Musk moet dus wel gek zijn om hier geen gebruik van te maken.

Elon
Lees ook:
Elon Musk verkoopt aandelen Tesla niet om poll op Twitter, maar om te cashen

Wel waren er voorwaarden verbonden aan die opties. Zo moest hij in tien jaar tijd de productie flink opvoeren en met nieuwe modellen komen. Critici hielden die voorwaarden voor onmogelijk, maar de Tesla-baas was er heilig van overtuigd dat dit kon. Hij kreeg gelijk. 

Belastingaanslag

Naar de exacte reden voor de aandelenverkoop blijft het gissen. Feit is wel dat Musk net als iedere andere Amerikaan belasting moet betalen. Een probleem is echter dat hij geen salaris krijgt en zijn vermogen grotendeel uit aandelen bestaat. Hij ontkomt er dus niet aan om een deel ervan te verkopen om zijn belastingaanslag te vereffenen.

Elon
Lees ook:
Elon Musk 14 miljard dollar rijker na bestelling van 100.000 Tesla's door Hertz

En dat loopt in het geval van Musk flink in de papieren. Over de uit te oefenen opties betalen Amerikanen inkomstenbelasting over de papieren winst. Dat is de beurskoers van het verkoopmoment en de uitoefenkoers van 6,42 dollar. Omdat dit verschil heel groot is, moet Musk hierover liefst 54 procent belasting betalen.

Nieuwe miljonairsbelasting

Wat ook meespeelt is een plan van de Democraten in de Amerikaanse Senaat voor een 'miljonairsbelasting'. In dit voorstel moeten extreem rijke mensen ook belasting betalen over niet-gerelateerde winsten op hun aandelenbezit bij stijgende koersen. Musk is daar fel op tegen.

De fanatiek twitteraar heeft zich nog niet uitgelaten over de verkoop. Wel plaatste hij vanochtend een tweet waarin dat hij waarschijnlijk grappend zegt erover na te denken te stoppen met zijn banen en fulltime influencer te worden. Naast Tesla is Musk ook ceo van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op 263 miljard dollar.