Ga naar de inhoud
'Grillige marktomstandigheden'

Moederbedrijf Blokker en Intertoys blaast beursgang voorlopig af

December is voor Mirage normaal de drukste maand van het jaar, maar dit jaar niet. Beeld © Robin van Lonkhuijsen/ANP

Na Coolblue stopt ook Mirage Retail Group zijn geplande beursgang in Amsterdam voorlopig in de koelkast. Vanwege de 'grillige marktomstandigheden' is het volgens het moederbedrijf van Blokker, BCC en Intertoys nu niet slim om een beursnotering aan te vragen. 

Dat heeft Mirage vrijdagmiddag bekendgemaakt. Door de strenge coronamaatregelen voor de retail en onzekerheid over de toekomst is het volgens ceo Michiel Witteveen nu niet het juiste moment, zegt hij. "Het zijn rare tijden. We weten gewoon niet wat er nog boven ons hoofd hangt."

Terwijl de maand december vanwege Sinterklaas en Kerst de beste maand van het jaar hoort te zijn, moeten de winkels nu al om 17:00 uur dicht. "Normaal zijn we in deze tijd elke avond tot 21:00 uur open en dat kan nu niet", legt hij uit. "Dit kost gewoon heel veel omzet."

Rust en stabiliteit

Mirage was naar eigen zeggen al een eind op weg met de voorbereidingen voor de beursgang. Die had volgend jaar moeten plaatsvinden. Afgelopen zomer nog maakte het retailbedrijf bekend dat de beursplannen op schema lagen.

Maar volgens Witteveen is Mirage nu vooral gebaat bij rust en stabiliteit, en dus komt een beursintroductie nu niet goed uit. "Een beursgang kost heel veel tijd en geld. We willen ons nu bezig houden met de business", aldus de ondernemer. "Het bedrijf staat voorop en niet de beursgang."

Blokker-topman
Lees meer:
Blokker-topman Witteveen zet stap opzij om naderende beursgang

Daarom blijft Witteveen voorlopig ook aan als bestuursvoorzitter. Eind september maakte Mirage nog bekend dat president-commissaris Dirk-Jan Stoppelenburg vanaf februari 2022 het stokje van hem over zou nemen. Die beslissing wordt dus ook voorlopig vooruitgeschoven.

Geen glazen bol

Of van uitstel ook afstel komt, durft Witteveen niet te zeggen. "We moeten eerst weer even een normaal leven gaan leiden", zegt hij. " Wanneer dit allemaal achter ons is, weet niemand. Ik kan niet in een glazen bol kijken."

Witteveen nam begin 2019 Blokker Holding over van de familie Blokker, en herdoopte het bedrijf tot Mirage. Sindsdien stootte hij enkele winkelketens af, en kocht hij er ook enkele bij. Zo nam hij vorig jaar de witgoedwinkels van BCC over van het Franse Fnac. Daarentegen nam het recent afscheid van Big Bazar.

Half oktober liet ook Coolblue weten zijn geplande beursgang uit te stellen. De webwinkel noemde toen de onzekerheid op de financiële markten als reden. De situatie zorgt er volgens topman Pieter Zwart voor dat investeerders terughoudend zijn ten aanzien van beursgangen in de webwinkelbranche.