Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland zetten een productieverhoging door in januari, ondanks de onzekerheid over de impact van de Omikron-coronavariant op de wereldwijde olievraag.
Dat meldde de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd. De olieprijzen zakten na de berichten in het rood.
Oliemarkt nauwlettend volgen
De OPEC+ gaat de productie volgende maand dagelijks met 400.000 vaten verhogen, net als in de afgelopen maanden. Er werd door analisten gespeculeerd dat de OPEC+ zou kunnen afzien van de geplande productieverhoging vanwege Omikron, omdat door nieuwe reisbeperkingen en een zwakkere economische groei de vraag naar olie geraakt kan worden.
De groep van olielanden zei in een verklaring dat er wel snelle aanpassingen gedaan kunnen worden aan de productie, afhankelijk van de ontwikkelingen rond Omikron. De OPEC+ zegt de oliemarkt nauwlettend te blijven volgen.

Vorig jaar sneed de OPEC+ juist nog heel hard in de productie vanwege de coronacrisis en de scherp gedaalde olieprijzen. De productie werd met wel 10 miljoen vaten per dag verlaagd, wat neerkwam op bijna 10 procent van het totale wereldwijde aanbod.
Meer olie, prijzen omlaag
Sindsdien is de productie weer geleidelijk opgevoerd, al ligt die nog ruim onder het niveau van voor de virusuitbraak. Het is de bedoeling dat dat niveau aan het einde van volgend jaar weer wordt gehaald.
Nu de OPEC+-landen meer olie gaan oppompen, zal de olieprijs dalen, zei Hans van Cleef, oliedeskundige bij ABN Amro, eerder vandaag tegen RTL Z. "Dat zal zeker het geval zijn als in het eerste kwartaal het overaanbod nog verder zal toenemen."

Een lagere olieprijs zal gunstig zijn voor landen die olie importeren, aldus Van Cleef. Zo zal het de inflatie, die de laatste tijd flink oploopt, drukken en het is goed voor consumenten als de prijzen van spullen in de winkel minder snel stijgen.
Als de olieprijs lager wordt, dan zal ook de prijs van benzine dalen, aldus Van Cleef. Alhoewel accijnzen en btw een flink deel van de prijs aan de pomp bepalen, speelt de olieprijs uiteraard een grote rol bij de vraag welke kant het opgaat met de prijs van benzine en diesel.