Van onze partner BTC Direct

RTL Z Crypto – Is bitcoin het goud van de toekomst?

01 december 2021 05:11 Aangepast: 20 december 2021 15:07
Beeld © GettyImages

Vanaf maandag 6 december is er wekelijks een nieuw RTL Z Crypto Seminar te zien op de online kanalen van RTL Z. Hierin zullen zowel voor- als tegenstanders van cryptocurrency aan het woord komen en de nieuwste ontwikkelingen bespreken. Ook Mike Hutting van BTC Direct zal aanschuiven, een uitgesproken voorstander...

Hutting is mede-oprichter van BTC Direct in Nijmegen. In 2013 kwam hij dankzij oud-studiegenoten voor het eerst in aanraking met bitcoin. Hij en zijn studiegenoten  besloten te investeren via het eerste en toen nog enige platform MT Gox uit Japan. Iets wat achteraf een eindeloos ingewikkeld proces bleek te zijn. Hutting: “Door een platform op te richten dat aan- en verkoop en het veilig opslaan van bitcoin regelde, wilden en willen we cryptomunten voor iedereen toegankelijk maken.”

In business

De beginjaren verliepen nog wat in de luwte maar vanaf 2017, toen de aandacht voor bitcoin wereldwijd explodeerde, maakte het bedrijf een groeispurt. Van de zeven medewerkers groeide de startup door naar een team van dertig medewerkers. BTCDirect kreeg een registratie bij de Nederlandse Bank. De vrienden, die nog steeds samenwerken, waren vanaf dat moment daadwerkelijk in business. Het bedrijf telt inmiddels bijna honderd medewerkers.

RTL Z Crypto

Van maandag 6 december tot en met maandag 31 januari zendt RTL Z wekelijks het Crypto Seminar uit over de ins en outs van cryptocurrency, in samenwerking met BTC Direct. Mike Hutting zal regelmatig aanschuiven om met bitcoinsceptici in gesprek te gaan. “Het lijkt erop dat we op basis van dezelfde set aan data andere conclusies trekken en dat is interessant. Ik sta open voor kritiek en ben benieuwd naar de verschillende standpunten”.

Meld je hier aan voor het RTL Z Crypto Seminar

Welvaartstransitie

Hutting is -zoals te verwachten- een fervent pleitbezorger van bitcoin. Een van de belangrijkste redenen waarom hij de munteenheid een grote toekomst toedicht is omdat hij vindt dat ons huidige geldstelsel ‘stuk is’. Hutting: "Geld heeft de functie van waardetoekenning, het is een transactiemiddel en een manier om waarde op te slaan." Bitcoin zal gedurende het huidige decennium volgens Hutting dan ook meer en meer waarde naar zich toetrekken, en de reden zijn van de grootste welvaartstransitie in de geschiedenis van de mensheid.  

Marktverstoring

Met name dat laatste werkt volgens hem al niet meer sinds de goudstandaard is losgelaten. “Sindsdien wordt de rentestand en inflatie steeds meer gemanipuleerd door centrale banken die geld creëren om overheidsbestedingen te financieren.” Deze ingrepen van bovenaf zorgen voor marktverstoring. Het is daardoor steeds moeilijker om de werkelijke waarde van geld vast te stellen. 

Geld laten werken

Het gevolg van de kunstmatig lage rente en een overvloed aan geld is dat spaargeld steeds minder rendeert, tot het punt van negatieve rente. Hutting vindt: je moet niet alleen werken voor je geld, geld moet ook voor jou werken. “Wie z’n geld wil laten renderen, kiest nu massaal voor beleggingen, voor vastgoed en voor goud. Met enorme prijsstijgingen als gevolg.”

Verifieerbare schaarste

Aan al die vormen van waardeopslag kleven volgens Hutting echter nadelen waar je als Bitcoininvesteerder geen last van hebt. Het aantal Bitcoins staat vast. De schaarste is daardoor permanent en betrouwbaar. Het betekent dat de waarde van Bitcoin niet kan verwateren doordat er bij wijze van spreken morgen twee keer zo veel bij worden gedrukt. En juist die ultieme vorm van schaarste is wat een investering in bitcoin zo aantrekkelijk maakt. Bitcoin is volgens Hutting dan ook een technologische uitvinding, maar één met een monetair doel. Hutting: “Een compleet nieuw fenomeen dat tijd nodig heeft om te landen bij het grote publiek. Tijd die door ontwikkelaars en investeerders in het ecosysteem wordt gebruikt om iedere dag te werken aan de veerkracht en robuustheid van de software en de hardware die samen een onsterfelijk monetair netwerk vormen.”  Daarnaast is bitcoin decentraal georganiseerd en volledig transparant. Manipulatie van buitenaf is onmogelijk. Hutting: “Bitcoin is digitaal verifieerbare schaarste en zonder tussenkomst van banken vrij overdraagbaar. In mijn ogen het perfecte alternatief voor wat goud ooit was.”

Data als raadgever

Hutting benadrukt dat hij zich vooral laat leiden door de onderliggende data met betrekking tot het bitcoinecosysteem: “Het bijzondere is dat deze data publiekelijk toegankelijk zijn. Je kunt ieder moment van de dag dus zien wat de kengetallen zijn. Neem bijvoorbeeld het aantal bitcoinadressen met een balans, een indicatie van het aantal bitcoingebruikers of de totale rekenkracht, dat weer iets zegt over de veiligheid van het netwerk. Tel daarbij de investeringen die in de sector worden gedaan op en we kunnen niet anders concluderen dat hier sprake is van een sterk toenemende interesse en groei. Een groei die al 10 jaar voortduurt, steeds harder gaat, en waarbij er nog geen enkel signaal van rem is.”

Elon Musk

Nu is hij de eerste om toe te geven dat Bitcoin op dit moment nog een tamelijk volatiele munteenheid is. Een Tweet van Elon Musk en de koers dondert in mekaar. De snelle stijgingen en dalingen in de bitcoinmarkt trekt speculanten en daytraders aan. Maar Hutting beschouwt de huidige ontwikkelingsfase als dat van een kind. Bitcoin is nu nog klein (de totale waarde van het geld in de oude economie is driehonderd keer meer waard) en onvolwassen. Maar dat gaat volgens hem snel veranderen. Wie voor het eerst in bitcoin stapt, raadt hij aan met een klein bedrag te beginnen. Hutting: “En kijk dan eerst hoe jij als individu omgaat met een koersval, misschien is het wel helemaal niks voor jou. Let wel, stijgingen van meer dan 100% per jaar gaan nooit in een rechte lijn omhoog. De enorme volatiliteit is inherent aan de potentiële rendementen. Je krijgt het niet voor niks en zult de harde correcties moeten doorstaan."

Ups and downs

Hij voorspelt dat bitcoin de komende tien jaar nog enorm veel waarde naar zich toe gaat trekken. Centrale banken zitten min of meer vast aan de lage rente. Die op laten lopen zou voor veel economieën die onder enorme schulden gebukt gaan, tot grote begrotingstekorten leiden. Daarnaast zijn de investeringen in de crypto-economie gigantisch. Ondanks de hoge mate van volatiliteit en daarmee samenhangende scherpe correcties van bitcoin is de onderwaarde het afgelopen decennium jaar op jaar fabelachtig gestegen. ‘Wie lef heeft en flink wat geduld, kan bitcoin als onderdeel van de portefeuille eigenlijk niet missen.’

RTL Z Crypto

RTL Z Crypto

RTL Z Crypto is van 6 t/m 22 december en van 3 januari t/m 9 februari 2022 wekelijks op dinsdag en woensdag (9:15 uur en 17:45 uur) op RTL Z te zien. Zelf aan de slag met crypto's? Maak een account aan bij BTC Direct.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van