Ga naar de inhoud
KLM, Shell en Aegon sterkste dalers

AEX hard onderuit door angst voor nieuwe coronavariant

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Grote zorgen op de beurs over de ontdekking van een mutatie van het coronavirus die in Zuid-Afrika is opgedoken. Uit angst voor nieuwe economische tegenspoed verkopen beleggers aandelen en dat drukt de beurskoersen. Er zijn maar een paar bedrijven waarvan de koers wel hoger staat.

De variant van het coronavirus, die officieel B.1.1.529 heet, die nu opduikt zou ongebruikelijk sterk verschillen van eerdere varianten. "Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart", zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid, Joe Phaahla.

Die zorgen zie je ook meteen op de aandelenbeurzen. "We zitten met veel vragen: verspreidt dit virus zich sneller, helpen vaccinaties?", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

'Serieuze
Lees ook:
'Serieuze zorgen' om nieuwe variant coronavirus in Zuid-Afrika

Onzekerheid

Onzekerheid is meestal slecht voor de beurs, ook nu. "De hoop was dat in een groot deel van de wereld corona achter ons ligt. En het gaat ook een stuk beter, maar met de komst van de nieuwe variant moet dat beeld misschien herzien worden", zegt Jan Lambregts, hoofd research financiële markten bij Rabobank.

Beleggers verkopen aandelen waarvan ze denken dat die het meest te lijden zullen krijgen onder nieuwe beperkingen en lockdowns en ze kopen beleggingen waarvan ze denken dat die er beter tegen bestand zijn. Of misschien er zelfs van profiteren. Maar de meeste bedrijven uit de toonaangevende Amsterdamse AEX-index staan lager. De AEX verliest zo'n 2,5 procent.

Gekkenhuis
Lees ook:
Gekkenhuis bij kappers: klanten willen nog snel afspraak maken

PostNL en Just Eat Takeaway profiteren

Just Eat Takeaway is juist zo'n bedrijf waarvan de koers stijgt. Als restaurants straks eerder dicht moeten, dan zullen consumenten waarschijnlijk weer meer thuis laten bezorgen, denken beleggers.

En als niet-essentiële winkels eerder hun deuren moeten sluiten, dan zal er meer online worden besteld, verwachten ze. Daarvan zal PostNL kunnen profiteren. De koers van PostNL stijgt dan ook met bijna 5 procent.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om nieuwe coronavariant: Nederland stelt vliegverbod in vanuit zuidelijk Afrika

KLM

Maar de meeste andere bedrijven gaan onderuit. Zo staat de koers van Air France-KLM meer dan 8 procent lager. Dat komt doordat het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika per direct wordt stilgelegd. Als de variant zich verder verspreidt, dan wordt er misschien ook op andere bestemmingen minder gevlogen, vrezen beleggers.

Het vliegverkeer was net weer aangetrokken na de eerdere lockdown. Nieuwe beperkingen komen dus zeer ongelegen voor de luchtvaart.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet koerst op avondlockdown: vandaag definitief besluit

Winkelcentra

Er was al vrees voor het effect van nieuwe lockdowns voor winkels, en de vondst van de nieuwe coronavariant wakkert dat verder aan. Unibail Rodamco Westfield, dat eigenaar is van veel winkelcentra, zoals de gloednieuwe Mall of the Netherlands bij Den Haag, staat zelfs 10 procent in de min.

Splitsen
Lees ook:
Splitsen bedrijven is in de mode, wat zit daar achter?

ABN Amro en ING

Ook banken en verzekeraars gaan hard onderuit. Beleggers kopen namelijk onder meer obligaties, omdat ze denken dat die veiliger zijn dan aandelen. Een grotere vraag naar obligaties drukt de rente en voor banken en verzekeraars is een lagere rente ongunstig.

Aegon verliest meer dan 7 procent, ABN Amro, ING Bank en NN zo'n 5 procent en ASR een kleine 4 procent.

VS
Lees ook:
VS geven miljoenen voor tips drugskartel

Shell en de olieprijs

Een andere verliezer is Shell, dat 5 procent daalt. Dat komt door de lagere olieprijs. Verschillende landen hebben namelijk een deel van hun strategische oliereserves verkocht om de olieprijs te drukken. Verder kan de nieuwe variant de economische groei drukken, wat tot een lagere vraag naar olie leidt.

Dit is waarom de ic-capaciteit niet zomaar kan worden opgeschaald

01:22