Voor het eerst

Musk verkoopt voor ruim 4 miljard euro Tesla-aandelen na Twitter-poll

11 november 2021 10:23 Aangepast: 11 november 2021 10:30
Beeld © Frederic J. BROWN / AFP

Elon Musk heeft de daad bij het woord gevoegd en voor zo'n 5 miljard dollar (4,3 miljard euro) aan aandelen Tesla verkocht. Dat is nadat zijn Twittervolgers in een poll hadden gestemd dat hij aandelen van de hand zou moeten doen.

Voor het eerst sinds 2016 heeft Musk, de grote man achter Tesla, aandelen in de maker van elektrische auto's verkocht. 

Het gaat om 3,6 miljoen stuks. Daarnaast verkocht Musk nog eens 934.000 aandelen voor 1,1 miljard dollar. Daarbij ging het om aandelen die hij had verkregen door aandelenopties te verzilveren. Dat blijkt uit stukken die Musk bij de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft gedeponeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk verkoopt aandelen Tesla niet om poll op Twitter, maar om te cashen

Advies Twittervolgers

Het komt natuurlijk vaker voor dat een grootaandeelhouder aandelen verkoopt, maar het bijzondere nu is dat Musk eerder deze week aan zijn volgers op Twitter had gevraagd of hij 10 procent van zijn aandelen in Tesla moest verkopen. Daarop antwoordde bijna 58 procent met 'yes'. Daaraan lijkt hij nu gehoor gegeven te hebben.

Zijn actie zou een protest zijn tegen een plan van de Democraten om niet-gerelateerde winsten te belasten. Dat is maar een deel van het verhaal, want Musk wilde toch al een deel van z'n aandelen verkopen. En niet omdat het kan, maar omdat het moet. 

Gigawinst met opties

In 2012 kreeg Musk namelijk een hele berg opties, die hij tot volgend jaar augustus tegen een koers van 6,24 dollar kan omwisselen in aandelen Tesla. Na die tijd kan dat niet meer en zijn die opties dus waardeloos.

Musk zou wel gek zijn om die opties niet uit te oefenen, want op de beurs kost een aandeel Tesla nu een kleine 1070 dollar. Hij kan die aandelen die hij verwerft door zijn opties te verzilveren dus met een winst van ruim 1060 dollar per stuk verkopen. Dat levert hem op papier een winst op van zo'n 24 miljard dollar. Ook als je de rijkste persoon ter wereld bent, is dat toch een leuk bedrag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk 14 miljard dollar rijker na bestelling van 100.000 Tesla's door Hertz

Contanten nodig voor belastingen

Probleem is wel dat Musk over die winst ruim 54 procent belasting moet betalen. Maar zijn vermogen bestaat grotendeels uit aandelen Tesla. Hij ontkomt er dus niet aan om aandelen te verkopen, om met de contanten die dat oplevert die belasting op te hoesten. 

Musk kan met de resterende opties die hij heeft en die in augustus 2022 aflopen, overigens nog eens meer dan 20 miljoen aandelen Tesla kopen, ook tegen 6,42 dollar per aandeel. Dat zou hem tegen de huidige koers nog eens circa 21 miljard dollar opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Musk trekt analisten niet meer: stopt toelichting kwartaalcijfers

Beurskoers gedaald

Mogelijk heeft de actie van Musk wel een drukkend effect op de beurskoers. De afgelopen dagen verloor de koers van Tesla al zo'n 13 procent.

Voorlopig is Musk met een vermogen van ruim 280 miljard dollar nog de rijkste ter wereld. Met een voorsprong van 80 miljard dollar op de nummer twee: Jeff Bezos.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van