Hoogste beloning ooit

Klokkenluider Liboraffaire krijgt beloning van bijna 172 miljoen euro

23 oktober 2021 06:30 Aangepast: 23 oktober 2021 08:37
Rabobank was één van de banken die was betrokken bij de Libor-affaire. Beeld © ANP Foto

Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Liboraffaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning gekregen van bijna 200 miljoen dollar, omgerekend bijna 172 miljoen euro. Volgens de zogeheten Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaat het om de hoogste beloning ooit voor iemand die een tip gaf aan de autoriteiten over ongeoorloofd handelen van banken.

De naam van de klokkenluider wordt geheim gehouden, maar het gaat volgens de Wall Street Journaal om een voormalige medewerker van Deutsche Bank. Dat de beloning zo hoog is heeft ermee te maken dat er in verband met het schandaal ook torenhoge boetes zijn uitgedeeld aan meerdere banken. De klokkenluider krijgt een percentage uit de boetepot.

Het Libor-schandaal speelde tussen 2008 en 2013. Bij de zaak werden internationale rentetarieven gemanipuleerd. De Libor, voluit de London interbank offered rate, is de rente die banken elkaar rekenen als ze geld van elkaar willen lenen. Ook is het de basis van biljoenen euro's aan andere leningen, zoals bijvoorbeeld hypotheken en kredieten, en ook voor spaarrentes. 

Manipulatie

De klokkenluider gaf een cruciale tip over de zaak waarbij bankiers de rentetarieven manipuleerden. Bankiers die de tarieven bepaalden, gaven informatie door aan collega's op de handelsvloer, die van die kennis profiteerden bij hun beleggingen. 

Verschillende banken werden na onderzoek beboet met torenhoge boetes. Het ging onder meer om de Zwitserse bank UBS, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Royal Bank of Schotland en Barclays. 

Rabobank

Ook de Rabobank was betrokken bij het gesjoemel met de Liborrente. De bank kreeg hiervoor in 2013 een boete van 774 miljoen euro van Amerikaanse en Europese toezichthouders.

In totaal werd voor zo'n 9 miljard aan boetes uitgedeeld en werden meerdere bankiers veroordeeld. Voormalig handelaar Tom Hayes van UBS en Citigroup moest vanwege het schandaal veertien jaar de cel in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank schikt Libor-schandaal voor 774 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van