180 miljoen euro

ING geeft klanten te veel betaalde 'woekerrente' terug

20 oktober 2021 08:43 Aangepast: 20 oktober 2021 08:49
(Archieffoto) Beeld © ANP

ING gaat in navolging van Rabobank en ABN Amro een deel van de klanten te veel betaalde rente op leningen terugbetalen. Het gaat om particulieren die een variabele rente betaalden die ver afweek van de marktrente op dat moment. Ze krijgen hun geld alleen terug als het om een minimumbedrag van 50 euro gaat.

Met deze stap reageert ING op een aantal uitspraken bij het financiële klachteninstituut Kifid over soortgelijke producten bij andere banken. Met de Consumentenbond worden nog verdere afspraken gemaakt over de terugbetaling. 

Het gaat om klanten die gebruik maken van Doorlopend Krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan. Volgens ING betreft het '10 procent van de contracten met deze producten'. De bank wil niet zeggen om hoeveel consumenten het gaat. "Dat moeten we nog uitzoeken, daar doen we nu geen uitspraken over", zegt een woordvoerder.

180 miljoen euro apart gezet

Klanten die het betreft, krijgen uiterlijk eind 2022 hun geld terug, stelt de bank. ING zet voor de regeling 180 miljoen euro opzij. Klanten krijgen in december meer informatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 200.000 klanten ABN krijgen deel 'woekerrente' terug

ABN Amro en Rabobank

In september maakte ABN Amro al bekend dat 200.000 klanten de te veel betaalde rente op leningen terugkregen. Ook hierbij ging het om een minimumbedrag van 50 euro. Het terugbetalen kost ABN naar eigen zeggen 250 miljoen euro. De bank heeft daarvan al 30 miljoen euro opzij gezet.  

En in augustus maakte Rabobank bekend 150.000 klanten geld terug te geven. De komende maanden onderzoekt de bank welke klanten het betreft en hoeveel zij terugkrijgen. Naar verwachting zal hier uiterlijk in december 2021 meer bekend over worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank compenseert klanten die te veel rente betaalden voor lening

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van