Fietsengigant

Pon 'grootste fietsfabrikant ter wereld' na overname Dorel Sports

11 oktober 2021 13:07 Aangepast: 11 oktober 2021 13:27
Beeld © Getty Images.

Pon Holdings neemt het Amerikaanse Dorel Sports over. De fietsfabrikant legt 810 miljoen dollar (700 miljoen euro) neer voor de eigenaar van bekende fietsmerken als Cannondale, Schwinn, GT en Mongoose. Naar eigen zeggen wordt Pon Holdings daarmee de grootste fietsenfabrikant ter wereld.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders. Naar verwachting wordt de transactie in het eerste kwartaal van 2022 afgerond.

Het gezamenlijke fietsenbedrijf zou goed zijn voor een jaarlijkse omzet van 2,5 miljard euro. Met dat bedrag stoten ze het van huis uit Taiwanese Giant van de troon. Dat bedrijf verkoopt jaarlijks voor 2,1 miljard euro aan fietsen.

Overnames

Pon Holdings heeft de afgelopen tien jaar verschillende fietsmerken ingelijfd. Dit begon met de overname van het Nederlandse Gazelle in 2012. Later werden Kalkhoff en Focus uit Duitsland, Cervélo en Santa Cruz in de VS en het Nederlandse Urban Arrow en BBB Cycling aan het bedrijf toegevoegd.

Deze groei leverde Pon geen windeieren op; wél een top 5-positie in de wereld met een omzet van 1,5 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pon biedt opnieuw op fietsenfabrikant Accell

Niet alles ging echter zoals gewenst. De overname van fietsgigant Accell, onder meer bekend van Batavus, mislukte. Accell vond het bod te laag, ook een verhoging bood geen soelaas. Als die overname was geslaagd, was Pon toen al het grootste fietsenbedrijf ter wereld geworden.

Doorbraak

Miljardair Wijnand Pon kocht nog wel 20 procent van de aandelen van het beursgenoteerde Accell, maar verkocht die later weer na 37 miljoen euro winst gemaakt te hebben.

Nu Pon Dorell Sports heeft overgenomen, spreekt het bedrijf van een doorbraak. Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings: "Dit is een mijlpaal in onze strategie om een wereldmarktleider in de fietsenindustrie te bouwen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van