Wereldwijde storing

Zuckerberg 5,1 miljard lichter na rampdag Facebook

05 oktober 2021 11:01 Aangepast: 05 oktober 2021 11:24
Facebook-topman Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscella Chan. Beeld © Getty

Een wereldwijde urenlange storing en een klokkenluider die verklaart dat het financieel belang altijd voor gaat bezorgden Facebook gisteren een beroerde dag. De koers van het bedrijf daalde fors, en dat merkt oprichter Mark Zuckerberg ook meteen. 

Zijn aandelenbelang van 13 procent in Facebook werd ook minder waard. De koersdaling van 4,9 procent kostte Zuckerberg zo'n 6 miljard dollar (5,1 miljard euro) aan vermogen. In de miljardairslijst van persbureau Bloomberg staat Zuckerberg nu op plek 5, hij werd ingehaald door Bill Gates. 

De dag begon gisteren al beroerd voor de 37-jarige techmiljardair. Het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes publiceerde een interview met een kritische oud-werknemer van Facebook. Zij onthulde dat het bedrijf winst 'keer op keer' verkiest boven veiligheid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klokkenluider: Facebook verkiest keer op keer winst boven veiligheid

Volgens klokkenluider Frances Haugen heeft het bedrijf beveiligingsmechanismen die het verspreiden van desinformatie moesten tegengaan te snel uitgeschakeld. 

Wereldwijde storing

Bovenop deze slechte pr voor de socialmediagigant kwam later op de dag nog een wereldwijde storing. Behalve Facebook lagen ook Whatsapp en Instagram er ruim 7 uur uit. De storing was pas rond 1 uur 's nachts Nederlandse tijd verholpen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megastoring Facebook na 7 uur opgelost: WhatsApp en Instagram weer bereikbaar

De daling van gisteren past ook in de trend van de afgelopen weken, waarin beleggers alle techbedrijven in de uitverkoop deden. Beleggers zijn bang dat de rente omhoog gaat nu de wereldeconomie op topsnelheid aan het herstellen is van de coronacrisis. 

Verkoopgolf

Hogere rente gaat ten koste van rendement voor beleggers. Zij zijn bang dat ze dit vooral gaan merken bij hun techaandelen. De koersen van techbedrijven zijn in het afgelopen half jaar namelijk heel hard gestegen. 

Halverwege september noteerden zowel Facebook als Google-moederbedrijf Alphabet hun hoogste koers ooit. Die recordstanden zijn inmiddels al iets uit het zicht geraakt. Een aandeel Facebook werd sinds begin september zo'n 15 procent minder waard.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van