Geely blijft grootste aandeelhouder

Volvo gaat naar de beurs in Zweden

04 oktober 2021 16:58
Volvo wil meer auto's gaan produceren. Beeld © Getty

De Zweedse autofabrikant Volvo Cars gaat naar de beurs in Stockholm, in Zweden. Daarmee wordt Volvo weer een klein beetje meer Zweeds. De beursgang komt op een moment dat de automaker minder auto's kan produceren door chiptekorten.

Weer een beursgang, dit keer gaat het om personenautomaker Volvo Cars. Niet te verwarren met de producent van vrachtwagens, die ook Volvo heet.

Nu is Volvo Cars nog volledig in handen van de Chinese automaker Geely. Dat kocht het bedrijf in 2010 van het Amerikaanse Ford. Nog veel langer geleden waren de maker van personenauto's en de producent van vrachtwagens wel één concern, met de naam Volvo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volvo verkoopt vanaf 2030 alleen elektrische auto's, en alleen online

Nadere details over de beursgang worden bekend gemaakt bij het uitbrengen van het prospectus. Wanneer deze zal worden uitgebracht is nog niet bekend gemaakt.

'17,7 miljard euro waard'

Duidelijk is al wel dat Geely de grootste aandeelhouder zal blijven. Twee Zweedse grote beleggers zullen hun belang van in totaal 2,2 procent handhaven.

Geely mikt op een totale waardering van Volvo Cars van 20 miljard dollar (17,6 miljard euro), aldus persbureau Reuters, dat zich zegt te baseren op bronnen die bekend zijn met de situatie. Het gaat om een van de grootste beursgangen in Europa dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaren hopen te cashen met aanstaande beursgang Coolblue

In totaal wil Volvo voor 25 miljard Zweedse kroon (2,5 miljard euro) nieuwe aandelen uitgeven. De opbrengst is voor de financiering van verdere groei. Ook wil Volvo het aandeel van elektrische auto's vergroten.

Meer auto's en meer elektrisch

In 2030 wil Volvo alleen nog maar volledig elektrische auto's maken. Als tussenstapje verwacht het dat over vier jaar de helft van de auto's die het maakt volledig elektrisch zullen zijn. Verder wil het de verkopen met ruim de helft vergroten, tot 1,2 miljoen in 2025. Ook wil Volvo in dat jaar de helft van de auto's online verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duurtest Volvo XC40 P8 Recharge: deze of de Polestar 2?

Drie jaar geleden had Geely ook al plannen om een deel van de aandelen van Volvo naar de beurs te brengen. Maar dat werd toen afgeblazen vanwege de slechte situatie voor auto-aandelen op dat moment.

Lijdt onder chiptekort

De beursplannen komen op dezelfde dag dat bekend werd gemaakt dat Volvo Cars niet aan genoeg onderdelen kan komen om zijn auto's te produceren.

In september daalden de verkopen met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 47.000 stuks. Meerdere producenten, van auto's, maar ook van andere producten, kampen met een tekort aan chips.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Volvo-moeder gaat strijd met Tesla aan met nieuw merk'

Vorige week werd al bekend dat Polestar, een andere autoproducent, in de VS naar de beurs gaat. Polestar is nu nog in handen van Volvo Cars en daarmee van Geely.

Alleen elektrische auto's

Polestar gaat naar de beurs in New York door een fusie met een zogeheten Spac. Polestar zou omgerekend 17 miljard euro waard moeten zijn.

Polestar maakt alleen elektrische auto's. Vorig jaar ging het nog maar om 10.000 stuks, maar dat moet zijn gestegen tot 290.000 in 2025.De productie van Polestar gebeurt nu in de fabrieken van Volvo Cars en Geely. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van