Ruzie met werkgever

Ex-topman RoodMicrotec grijpt naast ton in optieruzie

30 september 2021 15:56 Aangepast: 30 september 2021 17:55
Ex-topman Philip Nijenhuis van RoodMicrotec vangt opnieuw bot Beeld © YouTube

Voormalig topman Philip Nijenhuis van het beursgenoteerde technologiebedrijf RoodMicrotec kan fluiten naar een schadevergoeding van 117.000 euro. Volgens het gerechtshof heeft hij geen recht op het geld.

Nijenhuis was tussen 2004 en 2016 bestuursvoorzitter van RoodMicrotec uit Deventer, een beursgenoteerd bedrijfje dat chips test en verkoopt. Bij zijn aftreden werd afgesproken dat hij nog tien jaar adviseur zou blijven.

Optieruzie

Maar eind 2017 kondigde het bedrijf ook zijn vertrek als adviseur aan. Nijenhuis kreeg een ontslagvergoeding van 400.000 euro mee. Niet veel later raakten de partijen slaags rond de verzilvering van een optiepakket.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beursgenoteerd RoodMicrotec in fel conflict met ex-topman

Uiteindelijk sleepte het bedrijf de ex-topman voor de rechter, om 185.000 euro aan voorgeschoten loonbelasting over zijn optiepakket van hem te vorderen. Nijenhuis eiste op zijn beurt bijna 117.000 euro, wegens schade die hij zou hebben geleden door tegenwerking bij de uitoefening van zijn opties.

Nauwelijks schade

Begin 2019 oordeelde de rechtbank in Zwolle dat Nijenhuis de loonbelasting inderdaad aan het techbedrijf moest betalen. Ook greep hij grotendeels naast zijn schadeclaim. Volgens de kantonrechter had hij weliswaar schade geleden door toedoen van het bedrijf, maar dat zou niet meer dan een luttele 5000 euro zijn.

Via zijn advocaat liet Nijenhuis destijds aan RTL Z weten het oneens te zijn met de uitspraak, en dat hij waarschijnlijk in hoger beroep zou gaan.

Opnieuw bot gevangen

Nu blijkt dat de inzet daarvan alleen de schadevergoeding van 117.000 euro is geweest. Opnieuw ving de inmiddels 75-jarige Nijenhuis daarmee bot. Ook het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt dat hij geen recht heeft op dat geld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pechvogel bij Adyen grijpt naast optiewinst van 2 miljoen

Financieel directeur Arvid Ladega van RoodMicrotec zegt blij te zijn met de uitspraak. "Deze procedure heeft ontzettend lang geduurd, mede omdat het hof een enorme achterstand in zaken moest wegwerken. Corona heeft daaraan bovendien nog eens bijgedragen. Wij hadden wel op deze uitslag gerekend, maar het is toch prettig als dat wordt bevestigd. Nu kunnen wij dit boek eindelijk sluiten."

Nijenhuis en zijn advocaat konden vanmiddag nog geen toelichting geven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van