Miljoenenbusiness

Van Genua tot FC Den Bosch: investeerders storten zich op betaald voetbal

30 september 2021 17:13 Aangepast: 11 december 2021 22:32
Weg met de Glazers, zo protesteerden fans van Manchester United in mei van dit jaar. De familie Glazer is eigenaar van de club. Beeld © Getty Images.

Genua CFD, de oudste club in het Italiaanse voetbal, kwam vorige week in Amerikaanse handen. Investeringsmaatschappij 777 Partners legde miljoenen neer en bezit nu 99,9 procent van de aandelen. Genua ging met de deal clubs als AC Milan en Atletico Madrid achterna. Maar ook FC Den Bosch is in handen van investeerders. Een trend die zal doorzetten, aldus kenners.

"In de voetbalwereld is veel geld te verdienen." Met één zin legt sportmarketeer Frank van den Wall Bake uit waarom investeringsfondsen de laatste tijd zoveel voetbalclubs kopen. Het heeft niets te maken met clubliefde, zoals de Utrechtse ondernemer Frans van Seumeren nog wel tentoonspreidde toen hij in 2008 een deel van FC Utrecht kocht.

Het snelle geld

Zoals Van Seumeren zijn er niet veel, aldus Van den Wall Bake. "De meeste investeerders willen gewoon snel geld verdienen. En dat kan tot lastige situaties leiden. Bijvoorbeeld dat een investeerder tegen een club zegt dat ze een bepaalde goed presterende speler moeten verkopen omdat die op dat moment veel geld oplevert. Terwijl de club die speler wil houden. Met de verkoop van aandelen aan investeringsmaatschappijen begeef je je op glad ijs."

Voetbalclubs verdienen onder meer geld aan merchandising, kaartverkoop, internationale voetbaltoernooien zoals de Champions League en transfers. De aandeelhouders krijgen een bepaald percentage van de winst, als er ten minste winst gemaakt wordt.

FC Den Bosch

De meeste aankopen van clubs werden tot nu toe in landen als Italië, Duitsland en Spanje gedaan, maar de trend zal overwaaien naar Nederland, zegt de sportmarketeer. "Ook met het Nederlandse voetbal is geld te verdienen. Het is niet te vergelijken met de bedragen die omgaan in bijvoorbeeld Italië. Maar in potentie zijn bijvoorbeeld ook Ajax en Feyenoord interessante clubs."

Dat lijkt ook te gelden voor de mindere goden. Een club uit de eerste divisie, FC Den Bosch, kwam deze zomer na goedkeuring van de KNVB in handen een groep Amerikaanse investeerders. Maar wat schieten deze  investeerders (Pacific Media Groep (PMG), Path Capital, Chien Lee, Randy Frankel en Krishen Sud) op met de koop van de kleine Brabantse voetbalclub?

"PMG zet specifiek in op kleinere clubs. Eerder namen ze KV Oostende over", zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout over de belangrijkste investeerder. Verder op PMG-aankooplijst: AS Nancy (Frankrijk), Esbjerg (Denemarken), Barnsley (Engeland) en FC Thun (Zwitserland).

 

Paul Conway is ook eigenaar van de Franse voetbalclub OGC Nice. Paul Conway is ook eigenaar van de Franse voetbalclub OGC Nice.

Kleine clubs

Het zijn geen van allen miljoenenclubs. "Maar je kunt snel geld verdienen als je een paar talentvolle spelers opleidt. Steeds meer investeerders vinden hun weg in de voetbalwereld", aldus Van Oosterhout, die vijf  jaar geleden zelf de Bossche basketbalclub Heroes kocht.

"In mijn geval gaat het om kleine bedragen, en mijn aankoop was niet moneydriven. Ik heb Heroes niet gekocht om geld te verdienen. De basketbalclub had het moeilijk en ik wilde helpen. Maar er zijn ook investeerders die geen enkele liefde voor hun club hebben en alleen snel rijk willen worden", stelt Van Oosterhout.

Reddingsboei

De investeerders hebben meer dan 50 procent van de aandelen van FC Den Bosch in handen. "Theoretisch kunnen ze dus eisen dat de goed presterende spelers verkocht worden. Dat is het lot van de kleine clubs, die geven de zeggenschap uit handen. Maar je moet het ook zo zien: zonder die investering zouden de clubs gewoon ten onder gaan. Het is de laatste reddingsboei."

Bob van Oosterhout. Bob van Oosterhout.

De sportwereld en met name de voetbalwereld is wel volatiel. Als sterspeler Christiano Ronaldo zijn been breekt en de club daardoor de lucratieve Champions League niet haalt is Manchester United, in bezit van de familie Glazer, miljoenen minder waard. "Hedgefunds schrikken daar niet van terug. Het gaat ook om meerjarige contracten, dus ze calculeren een eventueel minder seizoen in."

Boze fans

De familie Glazer, dat in 2003 de eerste aandelen van de club kocht, haalde de afgelopen jaren zoveel geld uit Manchester United dat de club al sinds 2014 geen kampioen meer werd. Het was - gecombineerd met het plan voor een aparte competitie voor topclubs - reden voor de fans om in mei van dit jaar het veld te bestormen. De Glazers Out, luidde hun boodschap.

"Hoeveel een aandeelhouder verdient en uit de club kan halen, hangt van de afspraken in het contract af", zegt Van den Wall Blake. "Maar het is zeker lucratief."

Schimmige wereld

Het mag formeel niet, maar achter de schermen zijn investeerders soms ook eigenaar van een speler, claimt Van Oosterhout. "Je wilt niet weten wat allemaal in die voetbalwereld omgaat en wie allemaal profiteren van transfers van jonge spelers."

Momenteel stappen veel hedgefondsen in die data driven zijn, weet hij. "Dan ziet ze ergens in Hongarije een jonge speler die het nog niet goed doet, maar waarvan alle parameters zeggen dat het een parel kan zijn. Die laten ze doorgroeien. Als hij een geweldig seizoen draait, wordt die voor miljoenen getransfereerd. Als het niet goed gaat, schrijven ze de investering af."

Investeringsfondsen hebben de voetbalwereld sinds kort ontdekt als lucratieve manier om snel geld te verdienen. "De sportbusiness groeit als een dolle en wordt steeds mondialer. En door de lage rentestand zoeken mensen ook naar nieuwe wegen om geld te verdienen en gaan ze investeren en beleggen. Die twee zaken komen nu samen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van