Vrees voor nieuwe crisis

Chinese vastgoedreus Evergrande op omvallen: moet de Nederlandse belegger zich zorgen maken?

24 september 2021 18:48 Aangepast: 24 september 2021 19:05
Huilende mensen die veel geld dreigen te verliezen, protesteren voor het hoofdkantoor van Evergrande in de Chinese stad Shenzhen. Beeld © AFP

Het kolossale Chinese vastgoedbedrijf Evergrande zit in serieuze financiële problemen vanwege een enorme schuld van omgerekend ruim 250 miljard euro. De vrees is dat wanneer de projectontwikkelaar omvalt, de klap ook in andere landen gevoeld wordt. Moeten kleinere beleggers in Nederland zich zorgen maken? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat voor bedrijf is Evergrande?

Evergrande is een Chinees vastgoedbedrijf dat is opgericht in 1996. In die 25 jaar wist het dankzij de grote bevolkingstrek naar de steden razendsnel uit te groeien tot de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van het land. Het bezit inmiddels ruim 1300 vastgoedprojecten in 280 Chinese steden.

Eind vorig jaar werkten ruim 123.000 mensen bij het bedrijf, dat in 2020 vastgoedcontracten verkocht met een totale waarde van 100 miljard dollar (85 miljard euro). Maar de vastgoedreus doet vandaag de dag veel meer: het ontwikkelt zelf elektrische auto's, verkoopt mineraalwater, bezit pretparken, een muzieklabel en sinds 2010 zelfs een eigen profvoetbalclub.

So far, so good, zou je denken. Totdat blijkt dat de Chinese eigenaar Hui Ka Yan, wiens vermogen door zakenblad Forbes wordt geschat op ruim 9,5 miljard euro, bij de opbouw van zijn imperium nogal wat risico heeft genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Chinezen boos en angstig nu megabedrijf op omvallen staat

2. Waarom zitten ze in de problemen?

De agressieve groeistrategie van Evergrande is namelijk gebaseerd op veel geld lenen van staatsbanken, en daar vervolgens mee speculeren op grond van lokale overheden. Dat gaat jarenlang goed: de Chinese economie groeit buitengewoon hard en de vraag naar vastgoed is enorm. Niet alleen omdat mensen van het platteland naar snelgroeiende steden trokken, maar ook omdat vastgoed een aanlokkelijke belegging blijkt. 

Al gaat het tijdens de financiële crisis van 2008 al bijna mis. Evergrande krijgt nauwelijks projecten verkocht, maar met behulp van nieuwe leningen van zakenbanken en vooral de spetterende beursgang in Hongkong een jaar later (opbrengst 722 miljoen dollar) dendert het bedrijf vrolijk door.

Tot de Chinese overheid vorig jaar de zomer de teugels aantrekt. Om de geëxplodeerde vastgoedprijzen te doen afremmen, mogen ontwikkelaars niet langer eindeloos lenen. Ook moeten ze hun schulden rapporteren bij de overheid. Wat blijkt? Evergrande heeft een schuldenberg van ruim 250 miljard euro en krijgt direct 'code rood'.

Wanneer ook de Chinese huizenprijzen dalen, raakt het bedrijf dit jaar verder in de problemen. Met name als blijkt dat het de torenhoge rente op leningen van geldschieters maar moeizaam kan betalen. Als beleggers daar lucht van krijgen, zet een genadeloze koersdaling in.

Dit jaar is het aandeel met ruim 83 procent gekelderd. Vandaag bleek bovendien dat Evergrande de eerste deadline van zijn rentebetaling van ruim 71 miljoen euro aan obligatiehouders heeft gemist, wat de vrees voor omvallen versterkt.

3. Merkt de Nederlandse belegger hier iets van?

Volgens experts valt dat mee. "Als je puur kijkt naar hoeveel internationale beleggers überhaupt in China beleggen is dat procentueel niet veel", zegt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van vermogensbeheerder BlackRock. "Zelfs als je Chinese aandelen bezit, is de kans klein dat ze specifiek van dit bedrijf zijn, omdat het in Nederland vaak gaat om aandelenmandjes. De directe blootstelling is in die zin heel beperkt."

Wel raakt het debacle van Evergrande de wereldeconomie op langere termijn, zegt vermogensbeheerder Corné van Zeijl van Actiam. "Er is een duidelijke impact op de huizenmarkt in China, waar de huizenprijzen in een negatieve spiraal zijn beland."

Ook daalt de vraag naar grondstoffen, zoals beton en staal, aldus Van Zeijl. "Kijk naar de staalprijs die is gekelderd. En Nederlandse bedrijven zoals AkzoNobel die verfwinkels in China hebben, zullen minder verf verkopen."

"Je hebt altijd incidenten nodig voor een neerwaartse beweging. Dat incident kan Evergrande zijn."

Helemaal onberoerd laat het de financiële markten buiten China dan ook niet, denkt ook Daalder: "Je zag afgelopen week dat de angst redelijk in de markt zat door de krantenkoppen over Evergrande en de zogenoemde 'hoogtevrees' onder beleggers op de recordbrekende beurzen."

Al is dat laatste volgens hem een slecht argument. "Je hebt altijd incidenten nodig voor een neerwaartse beweging. Dat incident kan Evergrande zijn. Maar als de beurzen daardoor wat wegzakken, zullen veel partijen dat juist weer zien als een reden om in te stappen."

Maar om Evergrande nu te vergelijken met de in september 2008 gevallen Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, zoals hier en daar gesuggereerd wordt, vinden de twee vermogensbeheerders overdreven.

Van Zeijl: "Lehman zorgde destijds voor een enorme implosie van het systeem doordat commerciële banken elkaar ging wantrouwen, wat de kredietcrisis inluidde. Evergrande heeft vooral geld bij staatsbanken geleend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX breekt door de 800 punten: steeg dit jaar al 28 procent

4. Hoe gaat dit debacle verder?

Zo'n implosie van Evergrande zou China in een uitermate slecht daglicht zetten en veel investeerders wegjagen. De verwachting onder economen en kredietbeoordelaars is dat de Chinese regering het zo ver niet laat komen. Niet in de minste plaats omdat Evergrande beschouwd wordt als too big to fail: de schuld van het bedrijf bedraagt 2 procent van China's bruto binnenlands product.

Een mogelijkheid is dat Evergrande met behulp van lokale overheden wordt opgeknipt en in delen doorverkocht. De noodlijdende projecten kunnen dan in het beste geval worden overgenomen en afgemaakt.

"De Chinese autoriteiten zullen de regie nemen."

"De Chinese autoriteiten zullen de regie nemen", zegt Daalder. "De regering heeft die macht ook en zal niet toestaan dat Evergrande omvalt, omdat ze bang zijn voor rimpeleffecten over de rest van de wereld. Al is daarmee het probleem niet ineens opgelost."

Want aandeelhouders, obligatiebeleggers en klanten van Evergrande zullen hier zeker niet beter uitkomen. Terwijl ook een groot aantal banen op de tocht staat. Met de Nederlandse beleggers die pijn lijden, heeft Van Zeijl overigens geen medelijden. "Er zijn al tien jaar lang verhalen bekend dat Evergrande veel schulden heeft. Dan had je kunnen weten: dit gaat een keer fout. De vraag is altijd wanneer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van