Ga naar de inhoud
Beursgang in Amsterdam

Koers Universal, platenlabel achter Rihanna, door het dak in Amsterdam

Rihanna is één van de sterren van Universal Music Group. Beeld © Alive Coverage/Sipa USA

Universal Music Group, de grootste platenmaatschappij ter wereld, gaat vandaag naar de Amsterdamse beurs. Bij het bedrijf met een Nederlands tintje staan onder meer sterren als Rihanna, Taylor Swift en Lady Gaga onder contract. Het is meteen hosanna: de koers schiet fors omhoog.

Het Franse Vivendi had 70 procent van de aandelen van Universal Music Group (UMG). Daarvan houdt het 10 procent, de resterende 60 procent brengt het naar de beurs. Dat gebeurt door de aandeelhouders van Vivendi aandelen in UMG te geven. Zij kunnen de aandelen vervolgens verkopen.

Als zij vandaag inderdaad verkopen, dan is de dag voor hen goed begonnen. De koers van UMG is 38 procent hoger dan de referentieprijs (die een indicatie moest vormen voor de waarde van het aandeel) die Euronext Amsterdam afgaf. UMG is nu circa 45 miljard euro waard. Dat is vergelijkbaar met ING.

Muziek
Lees ook:
Muziek van Spotify kun je vanaf nu ook op je Apple Watch downloaden

'Los meer waard'

UMG gaat naar de beurs omdat aandeelhouders van Vivendi jarenlang druk hebben uitgeoefend om dat te doen. Zij denken dat UMG los meer waard is dan als onderdeel van Vivendi.

Naast Vivendi zijn het Chinese Tencent (20 procent) en de Amerikaanse Bill Ackman (10 procent) eigenaar van UMG.

Apple
Lees ook:
Apple Music nu te luisteren in Dolby Atmos en lossless-kwaliteit

Justin Bieber en Bob Marley

Bij UMG staan behalve Rihanna, Taylor Swift en  Lady Gaga ook onder meer Justin Bieber, Gregory Porter, Ariana Grande, Bon Jovi, Kendrick Lamar, The Weeknd en Lana del Rey onder contract.

Het bedrijf heeft ook de rechten op de liedjes van onder andere Bob Marley, Amy Winehouse, ABBA, Queen en Marvin Gaye.

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar Vivendi wil muziekgigant Universal naar Amsterdamse beurs brengen

Philips en PolyGram

De wortels van UMG liggen deels in Nederland, namelijk bij de platenmaatschappij die Philips ooit had met labels als Decca en Phonogram.

Later werd dat bedrijf PolyGram en het had in de jaren negentig een tijdje een aparte beursnotering in Amsterdam. Later werd PolyGram overgenomen en werd het uiteindelijk onderdeel van UMG.

Na
Lees ook:
Na 40 jaar is ABBA terug: 'Ook al zijn ze nu bejaard, hun muziek blijft magisch'

Goed voor beurs Amsterdam

Dat UMG koos voor een beursgang in Amsterdam is alweer een opsteker voor de Amsterdamse beurs. Het is de 14e beursgang dit jaar. Euronext Amsterdam profiteert, net als andere beurzen in Europa, van brexit. Daardoor is de beurs in Londen minder aantrekkelijk geworden voor beleggers.

Eerder dit jaar was de aandelenhandel in Nederland voor het eerst groter dan die in Londen. Later haalde Londen Amsterdam weer in, maar in augustus was Amsterdam weer groter. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief