Belang 1,4 miljard meer waard

Vastgoedbaas CTP koopt aandelen met 1,6 miljoen euro verlies terug

14 september 2021 15:47 Aangepast: 15 september 2021 09:50
Grootaandeelhouder Remon Vos van vastgoedbedrijf CTP. Beeld © ANP

Is oprichter en topman Remon Vos van vastgoedconcern CTP in de war? Bij de beursgang van zijn bedrijf in maart verkocht hij aandelen voor 14 euro. Afgelopen weken kocht hij bijna 340.000 stukken terug, voor aanzienlijk hogere prijzen. Hij verloor daarmee 1,6 miljoen euro. Tegelijkertijd steeg de waarde van zijn belang echter met 1,4 miljard.

Vastgoedbedrijf CTP is groot in bedrijfshallen en magazijnen in Oost-Europa, en werd in maart door de 51-jarige Nederlandse eigenaar Vos naar de Amsterdamse beurs gebracht.

Aanvankelijk zou het bedrijf daarbij alleen nieuwe aandelen uitgeven, maar uiteindelijk bleek Vos ook een pluk van zijn eigen aandelen te verkopen. Die leverden hem destijds 14 euro per stuk op.

Aandelen terugkopen

Uit meldingen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat Vos de afgelopen vier weken juist weer op flinke schaal aandelen heeft ingekocht. In elf afzonderlijke transacties tussen 23 augustus en 14 september kocht hij in totaal 338.984 aandelen, voor prijzen die varieerden tussen de 17,31 euro en 21,45 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Besi verzilvert 20 miljoen euro aan aandelen

Uit een berekening door RTL Z blijkt dat de recente aankopen hem in totaal ruim 6,3 miljoen euro hebben gekost. Hij betaalde daarmee bijna 1,6 miljoen euro méér dan de aandelen hem zes maanden geleden bij de beursgang opbrachten.

'Aandeel te goedkoop'

Woordvoerder Jan-Evert Post van CTP wijst erop dat Vos de aandelen destijds verkocht als onderdeel van een zogeheten 'green shoe-optie'. Dat is een constructie die bij beursgangen wordt gebruikt om de koers na de eerste notering te kunnen stabiliseren.

Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat Vos in dat kader destijds bijna 6,7 miljoen aandelen verkocht, voor 14 euro per stuk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom commissaris Bikkers ruim 80 keer aandelen Royal Delft kocht

Volgens Post van CTP kocht Vos een deel van de aandelen de afgelopen weken terug, omdat hij het aandeel te goedkoop vindt. "Die aankopen zijn een indicatie dat hij vindt dat de koers niet voldoende reflecteert wat CTP waard is."

Koersstijging

Op het totale belang dat Vos in CTP bezit, zijn de aandeleninkopen van de afgelopen weken overigens verwaarloosbaar. Inclusief de bijna 340.000 extra stukken bezit Vos ruim 329,6 miljoen aandelen, goed voor een belang van zo'n 83 procent.

Opmerkelijk is dat de koers van het aandeel CTP de afgelopen weken flink is gestegen, van 16,90 euro tot een slotkoers van 21,00 euro vandaag. Dat is een stijging van ruim 24 procent. In dezelfde periode steeg de AEX-index slechts 4,2 procent.

Het is niet uitgesloten dat de aankopen van Vos aan deze bovengemiddelde stijging hebben bijgedragen. Dankzij de koersstijging werd zijn totale aandelenpakket ruim 1,4 miljard euro méér waard.

Aanvulling

Tekst is aangevuld met de transacties van 13 en 14 september, en het aantal aandelen dat Vos in het kader van de beursgang verkocht.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van