Ga naar de inhoud
Materialentak in de etalage

DSM splitst zich op en richt zich nog alleen op voeding en gezondheid

DSM wil zich volledig gaan richten op voeding, gezondheid en biowetenschappen. Beeld © ANP / Piroschka van de Wouw

Het Nederlandse chemieconcern DSM gaat zich volledig richten op voeding, gezondheid en bioscience. Het onderdeel dat onder meer sterke kunststofvezels maakt wordt mogelijk verkocht.

DSM sloeg al eerder de nieuwe weg in en verkocht ook al andere onderdelen die daar niet meer bij pasten. Nu worden de 'strategische opties bekeken' voor de materialendivisie en dat is vaak mooi taalgebruik voor het zoeken naar een koper.

De materialendivisie maakt onder meer hoogwaardige kunststoffen voor de auto-industrie en windmolens en sterke vezels. Het afsplitsen ervan is het sluitstuk van het proces waarbij DSM zich is gaan richten op gezondheid, voeding en bioscience.

Beleggers zijn enthousiast over de stap van DSM. De koers van DSM stijgt 3 procent.

Drie onderdelen

DSM zal in de toekomst uit drie onderdelen bestaan. De Food & Beverage-divisie (de voedings-, drank- en huisdiervoedingsactiviteiten) is goed voor meer dan 1 miljard euro aan omzet.

De tak voor gezondheid, voeding en zorg met een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro. Deze divisie maakt onder meer medische voeding en voedingssupplementen.

Het derde onderdeel is de Animal Nutrition & Health Business Group met meer dan 3 miljard euro aan bestaande omzet. Deze divisie zal zich richten op het verduurzamen van de dierlijke eiwitproductie.

Duurzaam

"Door ons uitsluitend te richten op onze activiteiten op het gebied van gezondheid, voeding en biowetenschappen kunnen wij slagvaardiger en effectiever opereren en tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan betere en duurzamere voeding", aldus Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, die samen de leiding hebben bij DSM.

Eerder kwam DSM nog in het nieuws toen het een middel had uitgevonden dat als het in veevoer wordt gedaan de methaanuitstoot van koeien met 30 procent kan verlagen.

VDL
Lees ook:
VDL en DSM gaan samen medische mondmaskers maken

Opsplitsen was proces

Er werd door beursexperts al langer gepleit voor het opsplitsen van DSM. Beleggers vinden het vaak lastig als een bedrijf zich op twee totaal verschillende onderdelen richt. Daarbij komt dat de resultaten bij de voedingsdivisies minder schommelen dan bij de materialendivisie. "Daar houden beleggers niet van, je weet niet hoe je DSM moet inschatten", zei RTL Z-beurscommentator Hans de Geus daar eerder over.

De toenmalige topman van DSM, Feike Sijbesman, zei twee jaar geleden ook al eens af te willen van alle activiteiten die schadelijk zijn voor het milieu. Een jaar geleden verkocht DSM al een derde van de materialendivisie.

Onlangs maakte DSM bekend het hoofdkantoor te verplaatsen van Heerlen naar Maastricht. Wel nog in Limburg dus, maar weg van de mijnstreek, waar de wortels van het bedrijf liggen. De oorsprong van DSM ligt in de steenkoolwinning in Zuid-Limburg.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Bron: RTL Z