Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

'We hebben geen energieprobleem, maar een systeemprobleem'

Beeld © Rabobank

Zonnepark Lungendonk in Lierop bestaat uit ruim elfduizend zonnepanelen en levert groene stroom aan zo'n duizend huishoudens. Alle inwoners van Lierop kunnen een beetje eigenaar van het park worden, door een aandeel in het park te nemen. Volgens oprichter Charles Smeets dé oplossing voor het energieprobleem in Nederland.

Al op jonge leeftijd zag Charles Smeets dat het op de wereld oneerlijk verdeeld is als het gaat om kwaliteit van leven. Als kind constateerde hij dit tijdens vakanties in de binnenlanden van Spanje en Italië, en later tijdens studiereizen naar Roemenië en Mexico. In diezelfde tijd ontdekte hij het werk van Nobelprijswinnaar en econoom Stiglitz. Smeets: "Stiglitz heeft ooit gezegd dat elke keuze die je maakt invloed heeft op de kwaliteit van jouw eigen leven, maar ook op de kwaliteit van leven van alle anderen in de keten. Die woorden waren echt een eye opener voor mij."

Systeemprobleem in plaats van energieprobleem

Tijdens zijn Construction Management and Engineering aan de TU in Eindhoven werd Smeets gegrepen door het duurzaamheidsvirus en kwam ook hier die verdeeldheid weer tegen. Smeets: "Er is genoeg energie voor iedereen, alleen het huidige conventionele systeem is oneerlijk voor zowel mens als natuur. Olie is namelijk bijzonder inefficiënt, slechts 2% van de bron wordt daadwerkelijk gebruikt voor het gewenste effect; bijvoorbeeld het rijden van een auto. Olie heeft wel een gigantische impact op de kwaliteit van leven van de mensen die in de gebieden wonen waar het gewonnen wordt." Bij zonne-energie daarentegen zit dat totaal anders, volgens Smeets: "Met zonne-energie kunnen we achtduizend keer meer energie leveren dan we op aarde nodig hebben, we moeten alleen nog het juiste systeem vinden om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. We hebben mijns inziens dan ook geen energieprobleem, maar een systeemprobleem."

Paddenstoelen onder de zonnepanelen

Met Zonnepark Lungendonk doet Smeets een poging om dit systeemprobleem op te lossen. Het park in Lierop bestaat uit ruim elfduizend zonnepanelen en levert sinds enkele maanden groene stroom aan zo'n duizend huishoudens. Wat het project uniek maakt ten opzichte van andere zonneparken is in de eerste plaats dat 30% van de grond gebruikt wordt voor natuurontwikkeling. Smeets: "Met een boomgaard, drieduizend struiken en een proef met het kweken van shiitake-paddenstoelen onder de zonnepanelen proberen we zoveel mogelijk bij te dragen aan de biodiversiteit in het gebied." Ook komt er rondom het zonnepark een gemengde heg, zodat de panelen aan het zicht onttrokken worden en het park helemaal opgaat in het Brabantse landschap.

Crowdfunding

Maar wat project Lungendonk echt uniek maakt is dat alle inwoners van Lierop een beetje eigenaar van het park kunnen worden. Smeets: "Middels crowdfunding kunnen inwoners al vanaf €25,- een aandeel in het park nemen waarvoor ze een jaarlijks rendement uitgekeerd krijgen, gebaseerd op de geproduceerde stroom." Op deze manier ziet de consument direct resultaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eigen zonnepanelen. Smeets: "Dan is de terugverdientijd zeven jaar, terwijl de gemiddelde tijd dat we in Nederland in een huis blijven wonen ook zeven jaar is. Geen goede incentive dus!" Brabant heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 honderd procent duurzame energie te gebruiken, zegt Smeets: “En dat lukt alleen als we samen projecten kunnen realiseren die energie opwekken, ruimte voor de natuur maken én financieel resultaat bieden aan de eigenaren van de grond en aan de omwonenden."

Rabobank

Bij het optuigen van de crowdfunding rondom park Lungendonk heeft Rabobank een belangrijke rol gespeeld. Smeets: "Alle mensen die instappen moeten natuurlijk goed beschermd zijn en met een veilig gevoel kunnen meedoen, hier heeft Rabobank zich enorm voor ingespannen. We kregen hulp van een heel kundig team dat echt bereid was tijd en energie in ons project te steken."

Lange adem

Hoewel het park inmiddels opgeleverd is en de crowdfundingactie gestart, hebben Smeets en zijn partner de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) een lange adem moeten hebben. Smeets: "Ik ben inmiddels wel gewend dat projecten in samenwerking met de overheid of andere grote organisaties vaak langer duren dan gepland, maar dit project spant denk ik wel de kroon." Tijdens het vergunningenproces besloot de gemeente hun beleid te evalueren, waardoor alles een jaar stil kwam te liggen. Vervolgens was er onduidelijkheid bij Enexis of we de stroom wel konden transporteren. “ Maar ik heb altijd vertrouwen gehad in een goede afloop omdat iedereen uiteindelijk een gezonde energievoorziening wil. Wanneer er op de rem getrapt wordt, gebeurt dat vaak uit angst en is het een kwestie van tijd en zorgvuldige uitleg  om die angst weg te nemen."

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dat houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit is een artikel van