De recente overstromingen in Limburg zorgen voor een tegenvaller voor verzekeraar ASR van tientallen miljoenen euro's.
De schade door de wateroverlast van vorige maand in Zuid-Limburg wordt door ASR nu ingeschat op een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro. Dat maakt het bedrijf bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers.
Door de overstromingen was er schade aan onder meer huizen en inboedel van veel Limburgers.

Kleine rivieren
Helaas voor ASR, maar gelukkig voor de verzekerden, ging vorig jaar de dekking in tegen overstromingen van secundaire oftewel regionale waterkeringen. Die beschermen tegen water uit meren, kleine rivieren (dus niet de Maas) en kanalen.
Dat zorgde voor de extra schadelast voor ASR. De 20 tot 30 miljoen komt namelijk volledig door overstromingen van secundaire waterkeringen. In Zuid-Limburg zorgde onder meer het riviertje de Geul voor wateroverlast in plaatsen als Valkenburg.

600 claims
Onder het bedrijf ASR vallen naast het merk ASR ook Ditzo, Europeesche, Ardanta en Loyalis. De schade door de overstromingen wordt overigens pas verwerkt in de resultaten over het tweede halfjaar.
ASR heeft inmiddels zo'n 600 concrete schadeclaims ontvangen, waarvan bijna de helft al is afgehandeld. Het gaat hier veelal om kleinere schades. De grote schades zijn een stuk complexer en vragen daardoor iets meer tijd, aldus het bedrijf.
B&B Corriene helemaal ondergelopen: 'Weinig van over'
Ook schade voor NN en Achmea
Ook andere verzekeraars krijgen, in het tweede halfjaar, te maken met schade door de wateroverlast. Onlangs maakte NN bekend dat het in Nederland en België om een bedrag van rond de 70 miljoen euro gaat.
Achmea zei dat volgens een eerste inschatting het schadebedrag richting de 50 miljoen euro gaat.

Winststijging ASR in eerste halfjaar
ASR betaalde in de eerste zes maanden van het jaar overigens minder aan het vergoeden van schades. Mede daardoor steeg de nettowinst van 233 miljoen euro tot 454 miljoen euro.
Vorig jaar kelderde de nettowinst juist, mede door corona, met meer dan de helft ten opzichte van de winst van 540 miljoen euro van de eerste helft van 2019.