Verzekeraar moet dokken

Overstroming Limburg strop voor ASR: 20 tot 30 miljoen

25 augustus 2021 12:11
In Meerssen overstroomden huizen door het hoge water in de rivier de Geul. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

De recente overstromingen in Limburg zorgen voor een tegenvaller voor verzekeraar ASR van tientallen miljoenen euro's.

De schade door de wateroverlast van vorige maand in Zuid-Limburg wordt door ASR nu ingeschat op een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro. Dat maakt het bedrijf bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Door de overstromingen was er schade aan onder meer huizen en inboedel van veel Limburgers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er is bewijs: klimaatverandering zorgt voor zware regenval zoals in Limburg

Kleine rivieren

Helaas voor ASR, maar gelukkig voor de verzekerden, ging vorig jaar de dekking in tegen overstromingen van secundaire oftewel regionale waterkeringen. Die beschermen tegen water uit meren, kleine rivieren (dus niet de Maas) en kanalen.

Dat zorgde voor de extra schadelast voor ASR. De 20 tot 30 miljoen komt namelijk volledig door overstromingen van secundaire waterkeringen. In Zuid-Limburg zorgde onder meer het riviertje de Geul voor wateroverlast in plaatsen als Valkenburg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman ASR: we hebben een noodfonds voor een klimaatramp nodig

600 claims

Onder het bedrijf ASR vallen naast het merk ASR ook Ditzo, Europeesche, Ardanta en Loyalis. De schade door de overstromingen wordt overigens pas verwerkt in de resultaten over het tweede halfjaar.

ASR heeft inmiddels zo'n 600 concrete schadeclaims ontvangen, waarvan bijna de helft al is afgehandeld. Het gaat hier veelal om kleinere schades. De grote schades zijn een stuk complexer en vragen daardoor iets meer tijd, aldus het bedrijf.

Ook schade voor NN en Achmea

Ook andere verzekeraars krijgen, in het tweede halfjaar, te maken met schade door de wateroverlast. Onlangs maakte NN bekend dat het in Nederland en België om een bedrag van rond de 70 miljoen euro gaat.

Achmea zei dat volgens een eerste inschatting het schadebedrag richting de 50 miljoen euro gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Watersnood in Zuid-Limburg: al bijna 13.000 schadeclaims ingediend

Winststijging ASR in eerste halfjaar

ASR betaalde in de eerste zes maanden van het jaar overigens minder aan het vergoeden van schades. Mede daardoor steeg de nettowinst van 233 miljoen euro tot 454 miljoen euro.

Vorig jaar kelderde de nettowinst juist, mede door corona, met meer dan de helft ten opzichte van de winst van 540 miljoen euro van de eerste helft van 2019.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van