Ga naar de inhoud
Vermogensbeheer

Vermogensbeheertak NN in handen van Goldman Sachs

Beeld © Hollandse Hoogte

Goldman Sachs koopt voor 1,7 miljard euro NN Investment Partners (NN IP), de vermogensbeheertak van de Nationale Nederlanden Group. Door de aankoop breidt de investeringsbank de invloed in Europa flink uit.

Het gaat om ruim 300 miljard euro aan beheerd vermogen.

De transactie moet in de eerste helft van 2022 worden afgerond, mits de mededingingsautoriteiten toestemming geven. "Daarna verwachten we een potentiële verbetering voor onze klanten. NN IP wordt onderdeel van een grotere asset manager, dus we krijgen een breder aanbod van beleggingsproducten", zo zegt David Knibbe, topman van de NN Group tegen RTL Z.

Bij NN IP werken ongeveer 900 mensen, verdeeld over 15 landen. Of iedereen zijn baan houdt, is nog niet bekend. "Goldman Sachs wil NN IP als hub voor de Europese activiteiten gaan gebruiken. Onderdeel van deze deal is dat collega’s kansen gaan krijgen in het nieuwe bedrijf", stelt Knibbe.

Kritiek van Elliot Management

Een deel van NN Group is in handen van Elliot Management, een Amerikaanse activistische aandeelhouder. Vorig jaar nam hij het bedrijf al onder vuur. Met een ander beleid zou de koers met 80 procent kunnen stijgen.

Volgens Elliott, eigendom van investeerder Paul Singer, deed de top van NN te weinig om de onderwaardering die er zou zijn, tegen te gaan. Ook zouden beleggers een volkomen verkeerd beeld hebben van het bedrijf.

Knibbe ontkent dat de verkoop van NN IP te maken heeft met de kritiek van Elliot. "Die twee zaken hebben niets met elkaar te maken. We hebben in april een strategische review aangekondigd van onze asset manager. Dat deden we omdat we zagen dat die industrie verder consolideert en dat schaal belangrijk wordt."

NN
Lees ook:
NN in vizier van activistische belegger Elliott: 'Koers kan 80 procent hoger'