Ga naar de inhoud
We kopen meer online

Winst Nederlandse betaalgigant Adyen verdubbeld

Door de lage kosten steeg de winst van Adyen veel meer dan de omzet. Beeld © ANP HH / Peter Hilz

De Nederlandse betaalgigant Adyen heeft een prima eerste halfjaar achter de rug. Doordat consumenten meer online kopen, nam het bedrag aan betalingen dat werd verwerkt met 67 procent toe. De nettowinst groeide zelfs nóg meer.

De groei bij Adyen komt vooral van bestaande klanten: meer dan 80 procent. Mede door corona en de bijbehorende lockdowns bestellen consumenten steeds meer via webshops. Dat is gunstig voor Adyen.

Het Nederlandse Adyen is een betaalplatform dat elektronische betalingen mogelijk maakt. Het heeft onder meer Facebook, Spotify, Netflix, De Bijenkorf en Coolblue als klanten. 

Top
Lees ook:
Top Adyen casht honderden miljoenen met verkoop aandelen

Adyen zegt de afgelopen jaren veel te hebben geïnvesteerd in het uitbouwen van het platform voor bestaande klanten en dat het daar nu de resultaten van ziet.

Bestaande klanten

Als voorbeeld van de sterke volumegroei bij bestaande klanten noemt Adyen de samenwerking met fastfoodketen McDonald's. In 2019 ging Adyen mobiele transacties in het VK afhandelen voor het fastfoodconcern. Daarna volgden stap voor stap Canada, de Verenigde Arabische Emiraten en de Europese markt.

Als bedrijven eenmaal hun betalingen door Adyen laten verwerken, dan blijven ze ook klant. Adyen zegt nauwelijks bestaande klanten kwijt te raken. Het gaat om minder dan 1 procent.

Waarom
Lees ook:
Waarom Adyen zo hard groeide in de afgelopen jaren

In totaal verwerkte Adyen in het eerste halfjaar voor 216 miljard euro aan betalingen. Dat is een toename van 67 procent. De netto-omzet steeg met 46 procent.

Winst stijgt met 109 procent

Onderaan de streep kwam de winst van Adyen in het eerste halfjaar uit op 204,8 miljoen euro, een stijging van maar liefst 109 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat de winst veel meer toenam dan het bedrag aan betalingen dat werd verwerkt, komt door de lage kosten die het concern heeft.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van