Zelfrijdende auto

Onderzoek naar veiligheid Tesla na ongelukken

16 augustus 2021 15:57
Beeld © Hector Retamal / AFP

Hoe veilig is de Tesla? Na een aantal ongelukken met de auto's in zelfrijdende modus, doen de Amerikaanse autoriteiten onderzoek naar het Autopilot-systeem. Sinds januari 2018 zou het systeem betrokken zijn geweest bij zeker elf aanrijdingen, aldus de Amerikaanse toezichthouder NHTSA.

Hierbij raakten zeventien mensen gewond en viel er een dode. Het gaat om ongelukken in de buurt van plekken waar al een ongeluk was gebeurd of een andere calamiteit aan de gang was. De Tesla's in Autopilot-modus reden vervolgens tegen een van de voertuigen aan die al met panne langs of op de weg stonden.

Het onderzoek van de NHTSA concentreert zich op de auto's die tussen 2014 en 2021 zijn gemaakt. Het gaat om 765.000 auto's van het type Model Y, Model S en Model 3.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Volledig zelfrijdende Tesla nog niet dit jaar de weg op'

Maan

Over de techniek van Tesla is veel te doen. Zo ontdekte een bestuurder dit jaar een opmerkelijke fout in de systemen van de automatische piloot-functie in zijn auto. Zijn auto wilde steeds afremmen op de snelweg. De boosdoener was de (bijna) volle maan aan de hemel.

Op Amerikaanse verkeerslichten zit namelijk de kleur felgeel, waar bij ons oranje zit. Het Tesla-systeem zag de maan aan voor een verkeerslicht.

Intussen werkt de fabrikant hard aan de ontwikkeling van een auto die helemaal zonder bemoeienis van de bestuurder kan sturen. Dat project is echter vertraagd. Tesla zit op dit moment op niveau 2 van autonoom rijden", staat in documenten die via de Amerikaanse tegenhanger van de Wet openbaarheid van bestuur zijn opgevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gefilmd: zelfrijdende Tesla ziet volle maan aan voor verkeerslicht

Assistent

Formeel is de Autopilot slechts een assistent, en moeten de bestuurders nog steeds zelf opletten. Chauffeurs moeten als ze rijden beide handen aan het stuur en hun ogen op de weg houden. Of ze dat doen wordt via sensoren gecontroleerd en de bestuurders krijgen een waarschuwing als ze niet opletten.

Bestuurders bedachten echter manieren om het controlesysteem te manipuleren. Inmiddels zit bij de auto's in de achteruitkijkspiegel een camera die de oogbewegingen van de bestuurder controleert. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van