In iets meer dan twee jaar tijd kocht commissaris Carel Bikkers van N.V. Koninklijke Porceleyne Fles ruim tachtig keer aandelen in het bedrijf achter de Royal Delft Group. Nog opmerkelijker dan het aantal transacties zijn de hoeveelheden: de ene keer 10 aandelen, dan eens 40 of 25. Wat zit daar achter?
RTL Z stuitte bij toeval op de opmerkelijke reeks transacties, die begon op 13 juni 2019. Op die dag meldde Bikkers dat hij 1320 aandelen had gekocht van het bedrijf waar hij commissaris is, N.V. Koninklijke Porceleyne Fles. Met deze transactie kwam zijn belang op 30.075 aandelen.
Koninklijke Porceleyne Fles
Het bedrijf, bekend van Delfts blauw aardewerk, is het oudste Nederlandse bedrijf dat op dit moment een beursnotering heeft. Het is wel een van de kleinste bedrijven op de Amsterdamse beurs.
Vorig jaar werd een omzet geboekt van een krappe 4 miljoen euro. Dat was te wijten aan de coronacrisis, waardoor er vrijwel geen inkomsten waren van toeristen. Er werd een verlies van 714.000 euro geleden.
Bikkers had al voor hij commissaris werd bij het bedrijf een flink aandelenbelang, blijkt uit eerdere meldingen in het register van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat waren meldingen die hij moest doen omdat hij tot twee keer toe zijn aandelenbelang tot boven bepaalde grenzen vergrootte.
Grens 5 én 10 procent gepasseerd
Dat gebeurde in de zomer van 2007, toen hij in een tijdsbestek van één maand eerst een positie van ruim 5 procent nam en vervolgens van ruim 10 procent in de maker van Delfts blauw.
Op 1 september 2011, Bikkers was toen net een paar maanden benoemd als commissaris, meldde hij een belang van bijna 30.000 aandelen met een totale waarde van een slordige 2,5 ton.
Strengere regels
Voor bestuurders en commissarissen geldt een strenger meldingsregime, vanwege hun positie in het bedrijf. Om handel met voorkennis of de schijn daarvan te voorkomen, mogen zij alleen in bepaalde tijdsperiodes handelen en bijvoorbeeld niet vlak voor de publicatie van cijfers.
Jarenlang liet Bikkers het aandeel vervolgens links liggen, op één kleine transactie in maart 2012 na. Toen verkocht hij 525 stuks, goed voor 4667 euro en een winstje van 210 euro.
Reeksen transacties
In de zomer van 2019 begint het grote hamsteren. In minder dan twee weken tijd koopt Bikkers zeven keer aandelen bij, ruim 1700 in totaal. En dat aankoopgedrag houdt hij vol tot en met afgelopen donderdag. Met de koop van tien aandelen brengt hij zijn totaal op 31.880 aandelen, met de slotkoers van 9,55 van vrijdag goed voor 304.454 euro.
Een aardig spaarcentje, maar ook weer geen miljoenen. Waarom dan toch zo omslachtig te werk gegaan bij het bij elkaar sprokkelen van het belang, dat eind 2020 ruim 3 procent bedroeg? Bij Royal Delft Group wil men het antwoord niet geven, directeur Henk Schouten verwijst door naar Bikkers, omdat het een privékwestie is.
"Als commissaris word je altijd meer gevolgd dan als particulier."
Die neemt vrolijk de telefoon op. "Ik wist wel dat er ooit iemand zou bellen", zegt de oud-directeur van uitgeefconcern Audax en garageketen Kwik-Fit. De commissaris van N.V. Koninklijke Porceleyne Fles geeft graag uitleg over zijn opmerkelijke handelsgedrag. "Wel knap dat jullie het hebben ontdekt, hoor."
Dat er ooit een telefoontje zoals van RTL Z zou kunnen komen, is eigenlijk de aanleiding voor Bikkers' voorzichtige manoeuvres op de aandelenmarkt, legt hij uit. "Als commissaris word je altijd meer gevolgd dan als particulier."
Grootaandeelhouder Fentener van Vlissingen
Dat geldt des te meer omdat er maar zo weinig wordt gehandeld in het fonds, vult Bikkers aan. Volgens het meest recente jaarverslag is bijna driekwart van de aandelen in handen van John Fentener van Vlissingen, telg uit de ondernemersfamilie die steenrijk werd met het bedrijf SHV.

Fentener van Vlissingen is onder meer eigenaar van zakenreisbedrijf BCD Travel. En via zijn investeringsmaatschappij Boron heeft hij ook een heel dikke vinger in de pap bij de Royal Delft Group.
Koers niet verstoren
Er is dus maar ongeveer een kwart van de aandelen beschikbaar om in te handelen. "Als ik honderd aandelen koop, dan gaat de koers meteen omhoog en dat wil ik niet", legt Bikkers uit. "Dat moet je niet doen als commissaris, want dan krijg ik de vraag: waarom verstoort u de waarde van het aandeel?"
Om dit te voorkomen, heeft Bikkers een afspraak met de directeur van het bedrijf. "Hij geeft me door wanneer ik wel en niet mag kopen, en daarna koop ik in aantallen die de koers niet kunnen verstoren", vertelt hij.
"Je moet er wel open over zijn, anders krijg je gelazer."
Met een commissaris die aandelen koopt in het bedrijf waar hij ook toezicht houdt, is niets mis, voegt hij nog toe. "Het laat zien dat ik er vertrouwen in heb. Je moet er wel open over zijn, anders krijg je gelazer."
Rustiger aan doen
Zijn voorzichtige werkwijze kost hem geld. "Ik betaal ook iedere keer 5 euro aan transactiekosten", zegt hij. "De directeur zegt ook: waarom koop je niet gewoon in een keer?", lacht hij. "Toen heb ik gezegd: wacht nou maar, ik weet waarom ik het doe", besluit hij.
De zakenman, die ook zo'n dertig jaar actief was voor de VVD in Huizen, doet het op z'n 71ste wel wat rustiger aan. "Voor mijn 70ste had ik vijf tot zes commissariaten, dat houdt je van de straat. Nu heb ik het beperkt tot drie, dan heb ik ook wat tijd voor mijn kleinkinderen", lacht hij. "Ik ga niet niks zitten doen, ik moet er niet aan denken."