Ga naar de inhoud
Naheffing

Ahold Delhaize hangt belastingstrop van maximaal 380 miljoen boven het hoofd

Beeld © ANP

De Belgische belastingdienst heeft Ahold Delhaize een flinke factuur gestuurd. Het moederconcern moet nog belasting betalen vanwege de overname van Amerikaanse supermarkten van dochter Delhaize, zo vindt de fiscus. De rekening kan oplopen tot 380 miljoen euro.

Ahold Delhaize meldt dit in het jaarverslag. "In december 2020 ontving Ahold Delhaize-dochter Le Lion (DLL) een bericht van de Belgische fiscus met betrekking tot de ingediende belastingaangifte over 2018", zo staat er. Dat jaar zijn de activiteiten van Delhaize USA overgedragen van DLL naar Koninklijke Ahold Delhaize.

De deal was vrijgesteld van belasting, omdat de waardering volgens het bedrijf overeen kwam met de boekwaarde. Nu zegt de Belgische fiscus echter dat de winkels destijds veel meer waard waren en dat Ahold Delhaize nog geld verschuldigd is.

"We zijn het hier niet mee eens en zullen ons er krachtig tegen verzetten", zo stelt de winkelketen waar onder meer Albert Heijn, Etos en Bol.com onder vallen.

 

Ahold
Lees ook:
Ahold Delhaize draait goed in de VS, maar Albert Heijn valt tegen

Overname

Ahold Delhaize heette vroeger Koninklijke Ahold. In 2016 werd echter Delhaize overgenomen en langzaam werden de activiteiten van de twee bedrijven samengevoegd. De Amerikaanse winkels van Delhaize werden overgeheveld van het Belgische DLL naar het moederconcern.

Door de overname kwamen de Amerikaanse ketens van Delhaize in dezelfde vennootschap terecht als Aholds Amerikaanse ketens waardoor alle ketens gezamenlijk hun belastingaangifte in de Verenigde Staten konden doen en daarmee geld konden uitsparen.

Ahold schakelde voor de verkoop een externe expert in voor de waardering van de Amerikaanse Delhaize-winkels. De Belgische belastingdienst zegt nu dus dat het rapport van die taxatie niet klopt.