Geld lenen kost minder geld

Rabobank compenseert klanten die te veel rente betaalden voor lening

03 augustus 2021 10:00 Aangepast: 03 augustus 2021 13:37
De winst van ING Bank en Rabobank halveerde in 2020. Bij Rabo verdwijnen 5000 banen. Beeld © Peter Hilz / HH

Geld lenen kost geld, maar soms kost het te veel. Terwijl de rente op spaargeld naar nul of minder is gedaald, is de rente bij leningen amper meegedaald. Rabobank gaat klanten die te veel rente hebben betaald compenseren. Het gaat om klanten die rood staan of die van het 'Doorlopend Krediet' gebruik maken.

De komende maanden onderzoekt de bank welke klanten het betreft en hoeveel zij terugkrijgen. Naar verwachting zal hier uiterlijk in december 2021 meer bekend over worden. 

Over de variabele rente bij leningen was al veel te doen nadat klanten en belangenorganisaties dit agendeerden. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, kortweg Kifid, deed onder meer al tussenuitspraak over een zaak bij ABN Amro.

Terugbetalen

De Commissie van Beroep van het Kifid oordeelde dat de rente die een klant betaalde voor zijn doorlopend krediet, met een woning als onderpand, had moeten meedalen met de marktrente. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klant krijgt geld voor hypotheek door negatieve rente

Rabobank wacht een eventuele uitspraak over klachten over haar handelen niet af en grijpt zelf alvast in. Het gaat om 15 procent van de klanten met een consumptief krediet of die rood kunnen staan. 

150.000 klanten

Het gaat om 150.000 klanten, bevestigt Michiel Kwaaitaal, directeur betalingen van de bank, een bericht uit De Telegraaf. "Het gaat bij de meeste klanten om honderd tot tweehonderd euro over een aantal jaren", vertelt hij. Als is uitgezocht om welk bedrag het gaat, wordt het automatisch overgemaakt naar de klant, belooft Kwaaitaal.

Het doorlopend krediet, een lening waarbij afgelost moet worden, kan al vanaf december niet meer worden afgesloten bij Rabobank. Volgens de bank was er te weinig animo voor en waren andere producten zoals een persoonlijke lening geschikter.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van