'Prik-in-armwereld'

Grootste IMF-steunpakket ooit: 650 miljard dollar voor coronacrisis

03 augustus 2021 08:42 Aangepast: 03 augustus 2021 09:57
Een vrouw in de Braziliaanse stad Natal wordt gevaccineerd tegen Covid-19. Beeld © ANP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) investeert 650 miljard dollar (omgerekend ruim 547 miljard euro) om landen te helpen de coronacrisis te doorstaan. Het gaat om het grootste steunpakket sinds de oprichting van het IMF. Het geld heeft als doel landen te helpen met oplopende schulden en de financiële gevolgen van de coronapandemie.

Het is voor het eerst sinds de wereldwijde economische crisis in 2009 dat de organisatie van de Verenigde Naties een groot steunbedrag met dit doel vrijmaakt. Destijds ging het om 250 miljard dollar (ruim 210 miljard euro).

Kwetsbare landen helpen

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva omschrijft het noodpakket als 'een prik in de arm voor de wereld' die zal helpen de wereldwijde economische stabiliteit te bevorderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: versneld mondiaal vaccinatieprogramma levert 9 biljoen dollar op

"Dit is een historische beslissing. Het geld zal alle leden ten goede komen, tegemoet komen aan de wereldwijde behoefte aan reserves op lange termijn, vertrouwen opbouwen en de veerkracht en stabiliteit van de wereldeconomie bevorderen", aldus Georgieva in een persbericht. "Het zal met name de meest kwetsbare landen helpen die worstelen met de gevolgen van de COVID-19-crisis."

Angst voor grotere kloof

Dat het IMF met geld over de brug zou komen, werd al verwacht, alleen de hoogte is ongekend. Het IMF sprak in februari al de verwachting uit dat door de coronacrisis de kloof tussen rijke en arme landen alleen maar groter zou worden. Dat komt vooral doordat geavanceerde economieën betere toegang hebben tot coronavaccins. Volgens Georgieva moest juist worden voorkomen dat de ongelijkheid tussen landen toeneemt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: kloof tussen arm en rijk neemt toe door coronacrisis

Volgens Georgieva moeten internationale samenwerkingen nieuw leven worden ingeblazen, zo zei ze toen al. Als rijke landen daarbij niet meer middelen beschikbaar stellen aan landen met een laag inkomen, dan is er grote kans op sociale onrust en komt daarmee de stabiliteit in gevaar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van