Veel meer advertentie-inkomsten

Winst en omzet Google-moeder Alphabet exploderen

28 juli 2021 09:23 Aangepast: 28 juli 2021 09:29
Alphabet boekt een recordomzet en -winst. Beeld © Charles Guerin/Abaca/Sipa USA

Alphabet, het bedrijf waar Google onder valt, draaide in het tweede kwartaal fantastisch. De omzet steeg met 62 procent en de winst verdrievoudigde bijna.

Een recordomzet en een recordwinst. Voor Alphabet kon het niet op in de maanden april tot en met juni. Het concern profiteerde van aanzienlijk hogere (+69 procent) inkomsten uit advertenties.

Dat komt doordat consumenten nu veel meer online shoppen. Daarvoor zoeken ze via Google of ze kijken naar video's op Youtube.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Europese Commissie wil twee onderzoeken naar Google starten'

Advertenties nog belangrijkst

Google haalde ook meer omzet uit de cloud, maar binnen het totale concern domineren de advertentieinkomsten nog altijd: hier komt ruim 80 procent van de omzet vandaan.

De totale omzet van Alphabet steeg van 39,3 miljard dollar tot 61,9 miljard dollar (52,3 miljard euro). Onderaan de streep steeg de nettowinst van een kleine 7 miljard dollar tot 18,5 miljard dollar. Zowel de omzet als de winst stegen meer dan analisten hadden verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moederbedrijf Google wil slimmere fabrieksrobots bouwen

Nog geen last van scherpere privacyregels Apple

Eerder was gevreesd dat onder meer Google last zou krijgen van de door Apple aangescherpte privacyregels, waardoor het moeilijker is om gegevens over klanten te verzamelen. Maar dat raakt Google dus nog niet.

Vorig jaar daalde de omzet van Alphabet nog licht, mede doordat bedrijven in de coronacrisis minder adverteerden. De nettowinst daalde toen ook, maar dat is inmiddels ruimschoots gecompenseerd.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van