Ga naar de inhoud
Hoogste omzet ooit

Randstad-topman: 'Economische crisis is voorbij'

Een filiaal van Randstad in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

De economische crisis is voorbij en het gaat met Randstad beter dan voor de coronacrisis, zegt topman Jacques van den Broek. Hij is niet bang dat veel mensen hun baan zullen verliezen, integendeel. "De grootste bedreiging is dat we mensen tekort gaan komen."

Nu de economie wereldwijd herstelt is er ook meer vraag naar personeel en dat is in het voordeel van Randstad. De omzet in het tweede kwartaal was zelfs nog wat hoger dan vóór corona en de winst stijgt.

Randstad als voorspeller economie

Het bedrijf profiteert altijd als een van de eerste van economisch herstel omdat bedrijven die meer werk te doen hebben, hiervoor eerst uitzendkrachten inhuren. Omgekeerd geldt overigens ook: uitzendbureaus merken naderend economisch onheil ook vaak als eerste, omdat bedrijven als ze moeten bezuinigen, beginnen met de flexibele schil. 

Op dit moment is de vraag naar personeel veel groter dan het aanbod. In sommige sectoren is zelfs al weer sprake van een tekort aan gekwalificeerde mensen, aldus Van den Broek. Het gaat dan om de zorg, het onderwijs, techniek, bouw, infrastructuur en logistiek.

Randstad
Lees ook:
Randstad is weer terug op het niveau van voor de coronacrisis

Hij is dan ook niet bang voor een ontslaggolf. "Veel mensen hebben inmiddels werk in andere sectoren en er is heel veel werk." Randstad probeert daar op in te spelen, onder meer door mensen een opleiding aan te bieden.

Hogere omzet dan vóór corona

De verbeterde situatie op de arbeidsmarkt merkte Randstad al in de afgelopen maanden. De omzet en het resultaat in het tweede kwartaal waren beter dan verwacht.

De omzet was in de maanden april tot en met juni bijna 6,1 miljard euro, dat is 37 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat onderaan de streep verbeterde van min 57 miljoen euro tot plus 176 miljoen euro.

Rabobank:
Lees ook:
Rabobank: onze economie herstelt sneller dan in andere landen van corona

Maar een vergelijking met vorig jaar zegt niet zoveel, omdat toen in het tweede kwartaal door de bedrijvigheid bij veel ondernemingen de omzet fors terugviel.

Het is dus beter om te kijken naar de prestaties in vergelijking met 2019, voor het uitbreken van de coronacrisis. En ook in vergelijking met die periode was de omzet hoger, al is het net geen 1 procent. De nettowinst is met 176 miljoen euro tegen 166 miljoen euro eveneens hoger.

Juli goed begonnen

Ook voor het derde kwartaal ziet het er goed uit. De cijfers over begin juli wijzen erop dat de positieve ontwikkeling doorzet, aldus Van den Broek.