Ruimtevaartticket

Dit is Joes Daemen, gulle papa en miljonair uit Oisterwijk

22 juli 2021 07:04 Aangepast: 24 juli 2021 00:28
Beeld © Somerset Capital Partners.

Vader van het Jaar. Zo mag je Joes Daemen wel noemen als ouderliefde in geld wordt gemeten. Hij kocht voor zijn zoon Oliver een kaartje voor een ruimtereis. De glimlach van zijn zoon was onbetaalbaar, maar het ticket kostte miljoenen euro's. Hoe komt vader Daemen aan zijn euro's?

Het is een sjieke straat in het Brabantse Oisterwijk. Een groot park met grasveld en bomen in het midden. Grote huizen, winkels en horeca wisselen elkaar af in De Lind, zoals de straat heet. Wie hier woont hoeft niet op een tientje te kijken. Een van de grotere panden staat op nummer 39, met een groot balkon met jugendstilversiering op de eerste verdieping.

Het is van Somerset Capital Partners, zo staat in kleine letters op de ramen, het bedrijf waar volgens de KvK de 53-jarige Joseph Augustus Leonardus Maria (1967) Daemen aan het roer staat. "Sinds 2005 leidt hij zijn huidige bedrijf vol passie, visie en overtuiging. Zijn belangrijkste wapenfeiten: ruim 25 jaar ondernemerservaring en een indrukwekkend track record," zo staat op de website van het bedrijf onder het kopje 'verder kijken en harder werken'.

Ver kijken

Ver kijken kon zoon Oliver deze week ongetwijfeld, toen hij een in raket in gezelschap van 's werelds rijkste man Jeff Bezos gelanceerd werd vanuit de woestijn in Texas. In een paar minuten tijd vlogen zij naar 107 kilometer hoogte (66,5 mijl), met een fraai uitzicht op aarde.

Het prijskaartje van dit ritje van ongeveer tien minuten is onbekend, wel weten we dat de hoogste bieder van een veiling 28 miljoen dollar (23 miljoen euro) bood. Deze rijke winnaar was echter nu te druk en gaat een andere keer mee, waarna de keuze op Oliver viel als enige betalende passagier. Hoeveel de Daemens betaalden is niet openbaar, maar het gaat sowieso om miljoenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Oliver (18) veilig terug na ruimtevlucht met Jeff Bezos: 'Was geweldig'

Logistiek vastgoed

Die miljoenen verdiende Joes Daemen vooral met logistiek vastgoed. Hij heeft tal van contacten in de logistieke wereld, een sector waar miljoenen in omgaan. Zo was Daemen betrokken bij de bouw van megagrote distributiecentra voor onder meer Jumbo, Hendi en Kuehne+Nagel. In 2020 legde hij nog 46,5 miljoen neer voor een distributiecentrum van de investeringsmaatschappij van de familie Blokker.

Daemen tevens als medeaandeelhouder betrokken bij de Eindhovense Brainport Industries Campus, meldt Quote.

Intospace

Op hetzelfde adres in Oisterwijk staat een serie bv's met de naam Intospace, waar uit af te leiden is dat de 18-jarige Oliver de liefde voor ruimtevaart niet van een vreemde heeft. Met ruimtevaart houdt dit bedrijf zich echter niet bezig, het gaat volgens de KvK-omschrijving om "het verwerven en vervreemden van deelnemingen of andere belangen in rechtspersonen, vennootschappen en ondernemingen zomede het samenwerken daarmee."

In een persbericht stelt Joes zijn zoon het ticket niet alleen uit vaderliefde te geven. Hij heeft ook een zakelijk belang bij alle publiciteit. "De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van mijn nieuwe bedrijf Intospace komend najaar op te luisteren. Want ook wij zijn helemaal bezeten van 'ruimte', maar dan ruimte voor logistiek vastgoed dat we ontwikkelen."

Vader Joes krijgt een knuffel van zijn zoon na de ruimtereis. Vader Joes krijgt een knuffel van zijn zoon na de ruimtereis.

Private equity

Joes Daemen breidde zijn bedrijf in kleine stapjes uit, blijkt uit de spaarzame gegevens die het bedrijf deelt. Op 1 januari 2009 lanceerde hij bijvoorbeeld het Somerset Capital Partners Value Fund. Met dit investeringsfonds richt hij zich op vastgoed en private equity.

En in maart 2017 kwam hij met de Somerset Capital Partners Foundation, een stichting die verschillende goede doelen in binnen - en buitenland ondersteunt, aldus de website. Daemen's vrouw, Eline Daemen-Dekker is ambassadeur van de stichting. Zij werkte volgens haar LinkedIn-profiel tot 1998 als KLM-stewardess maar inmiddels is ze actief binnen het bedrijf van haar man.

Bv's

Samen hebben ze ook nog een dochter Charlotte, die in Rotterdam studeerde en nu ook voor Somerset werkt.

Op het adres in Oisterwijk staat tientallen bv's, allemaal gelieerd aan de zakenman. Zo is er de in 1995 opgerichte JAD Holding dat volgens de omschrijving actief is op de effectenbeurzen. De laatste bij de KvK gedeponeerde jaarrekening is van 2019, toen had het bedrijf een eigen vermogen van 912.844 euro.

Op naam van Daemen staan echter ook nog verschillende vastgoed-bv's (Somerset Real Estate), waarbij het eigen vermogen volgens Quote oploopt naar 40 miljoen euro. Dat is overigens niet genoeg voor een notering in de beroemde Quote 500. 

Zoon Olivier met Mark en Jeff Bezos en Wally Funk. Zoon Olivier met Mark en Jeff Bezos en Wally Funk.

Zakelijke posts

Wat voor een man Joes Daemen qua karakter is, is moeilijk te bepalen. Hij zit nog in de Verenigde Staten en kan dus niet direct vragen van RTL Z beantwoorden volgens een woordvoerder. In Oisterwijk kennen gasten en personeel van de naburige winkels en horeca hem niet, zo zeggen ze. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oliver (18) uit Tilburg mag mee met Bezos, wordt jongste astronaut ooit

Hij studeerde in ieder geval aan de Universiteit van Wageningen waar hij zijn Master of Science in Agrarische Economie en Marketing heeft behaald. Hij zit niet met zijn eigen naam op Facebook of Instagram.

Wel zit hij sinds 2010 op Twitter waar hij incidenteel post en alleen zakelijke posts over zijn bedrijf. Over de ruimtereis van zijn zoon twitterde hij in het geheel niet. Het laatste bericht voor zijn 487 volgers is van december 2020.

Hij volgt natuurlijk zijn eigen zoon op Twitter, maar ook verschillende internationale en nationale nieuwsmedia zoals RTL Z. Op basis van de accounts die hij volgt lijkt hij verder interesse in racen, wielrennen, voetbal en golf te hebben. Daarnaast volgt hij onder meer het account van Sports Illustrated Swimsuits, verschillende fitnessaccounts en acteurs zoals Hilary Swank, Tom Cruise en Leonardo DiCaprio.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van