Nog wel fors verlies

Moederbedrijf Thuisbezorgd levert fiks meer bestellingen af

15 juli 2021 11:06
In Nederland kreeg Thuisbezorgd ruim 16 miljoen orders. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Just Eat Takeaway.com, het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl, heeft ook in het tweede kwartaal veel meer bestellingen verwerkt. Voor heel 2021 gaat dat ook gelden, verwacht Just Eat, al denkt het nog wel flink verlies te lijden.

Het aantal bestellingen dat Just Eat Takeaway.com verwerkte steeg in het tweede kwartaal met bijna 47 procent tot 212,4 miljoen. Dat maakt het bedrijf bekend in een trading update.

Daarin staat alleen nog het aantal orders. De financiële resultaten worden pas op 4 augustus bekendgemaakt.

Vooral VK en Duitsland

Sinds maart vorig jaar heeft het bedrijf volop geprofiteerd van lockdowns en horecasluitingen tijdens de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Takeaway zet definitief voet aan de grond in de VS: overname Grubhub rond

Vooral in het VK (+61 procent) en in Duitsland (+50 procent) ging het goed. In Nederland was de groei 25 procent. Toch ging het in ons land nog altijd om 16,1 miljoen orders, oftewel gemiddeld gezien bijna één bestelling per inwoner.

Wat nog harder ging, was het aantal bestellingen dat Just Eat Takeaway.com zelf bezorgde: een plus van maar liefst 131 procent. Dat komt vooral door een bijna vernegenvoudiging in het VK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisbezorgd voegt functie voor bestellen op terras toe

Minder groei is er in de VS, waar Grubhub is overgenomen. Dat bedrijf maakt sinds medio juni onderdeel uit van Just Eat Takeaway.com. In het tweede kwartaal steeg het aantal orders er met 14 procent.

Verwachtingen verhoogd

Door de groei van het aantal orders denkt Just Eat Takeaway.com nu dat het totaal aantal orders dit jaar niet met 42 procent, maar met ruim 45 procent zal stijgen.

Maar dat zal nog geen winst opleveren. Dat komt mede omdat er nog veel kosten worden gemaakt voor de opbouw van het bezorgnetwerk en voor marketing. Het laten groeien van het marktaandeel heeft nu nog prioriteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nooit meer keuzestress bij eten bestellen: Pieter bedacht Thuisbezorgd Roulette

Het concern gaat voor heel 2021 uit van een brutoresultaat van tussen de min 280 miljoen euro en min 450 miljoen euro. Just Eat Takeaway.com denkt wel dat de verliezen in het tweede halfjaar lager zullen zijn dan in de eerste zes maanden. 

Fors verlies schrikt af

Dat komt door kostenvoordelen door de schaalgrootte waarop het kan opereren en toenemende voordelen bij het vorig jaar gekochte Just Eat.

Beleggers zijn niet tevreden over de cijfers. Mogelijk schrikken ze van het verwachte verlies. De koers van Just Eat Takeaway.com daalt ruim 1 procent.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van