Wil bod niet verhogen

VDL staakt Brabants-Twentse overnamestrijd om Neways

06 juli 2021 10:30 Aangepast: 06 juli 2021 12:16
Werknemers van elektronische componentenbouwer Neways. Beeld © ANP

Industrieconglomeraat VDL Groep ziet af van een openbaar bod op de aandelen van het eveneens Brabantse Neways. Daarmee lijkt de weg open te liggen voor de Twentse investeerder Infestos om Neways te kopen, maar of dat lukt is nog maar de vraag.

VDL wil niet net zoveel betalen voor Neways als Infestos van de Twentse ondernemer Bernard ten Doeschot, en daarmee zijn de kansen voor VDL om Neways te kopen verkeken.

Aanvankelijk bood VDL 12,50 euro per aandeel van Neways, later werd dat verhoogd tot 13 euro.

Er leken geen problemen. Houders van zo'n 41 procent van de aandelen zegden namelijk toe hun aandelen aan VDL te verkopen, dat al jaren een belang van 28 procent in Neways heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neways wijst overnamebod van VDL van de hand: 'Te laag'

Twee beren op de weg

Daarmee leek VDL al op een ruime meerderheid van de aandelen van Neways te komen. Maar VDL vond zowel het management van Neways als Infestos op zijn weg.

De directie en de Raad van Commissarissen van het beursgenoteerde Neways vonden het bod te laag en wezen het af. Zonder hun steun werd de overname in ieder geval een stuk lastiger.

Infestos wil meer betalen dan VDL: 14,55 euro per aandeel Neways, en daarmee kreeg het wél de steun van het management van Neways.

Wil niet net zoveel bieden als Infestos

Doordat het bod van Infestos ruim 10 procent boven dat van VDL lag, verviel de steun die VDL aanvankelijk had van grote beleggers.

VDL had het bod van Infestos kunnen pareren door net zoveel te bieden, maar daar heeft het geen trek in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe kaper op kust stuwt koers Neways verder omhoog

'Ons bod is passend'

Op de vraag waarom antwoordt woordvoerder Miel Timmers van VDL: "Als grootaandeelhouder en strategische partner van Neways vinden wij onze bieding van 13 euro per aandeel passend." Dat lijkt te betekenen dat VDL de prijs die Infestos wil betalen te hoog vindt. Maar Timmers wil daar verder niet op ingaan.

Of VDL de eigen aandelen verkoopt aan Infestos wil Timmers niet zeggen. "Daar wil ik niet op vooruit lopen, we gaan eerst het biedingsbericht van Infestos bekijken." Waar dan precies naar zal worden gekeken, afgezien van de prijs, wil hij niet zeggen.

Blijft alles bij het oude?

De kans bestaat dat aandeelhouders minder dan 60 procent van de aandelen aan Infestos aanbieden. Dan doet Infestos zijn bod niet gestand en blijft alles bij het oude, zegt Jasper Jansen, hoofdeconoom van de VEB.

Hij acht die kans zeker niet gering, VDL heeft immers al 27 procent. Jansen denkt niet dat VDL zijn aandelen zal verkopen aan Infestos.

'Geen impact op samenwerking'

Volgens Timmers heeft een eventuele overname van Neways door Infestos geen impact op de samenwerking tussen VDL en Neways.

VDL Groep uit Eindhoven is bekend van onder meer de assemblage van personenauto's en maakt bussen en technische apparatuur. Het is een belangrijke klant van elektronische componentenbouwer Neways uit het Brabante Son.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van