Puntjes op de i

Burgerinitiatief 'Koop de HEMA' loopt vertraging op

05 juli 2021 17:00 Aangepast: 11 december 2021 22:44
Een filiaal van HEMA in Amsterdam, september 2020. Beeld © ANP

Burgerinitiatief Koop de HEMA heeft vertraging opgelopen. HEMA-liefhebbers krijgen zes maanden extra om geld te investeren in het initiatief. De deadline die 30 juni verliep is naar 31 december opgeschoven.

Koop de HEMA is een initiatief van stichting HENA (Het Enige Nederlandse Alternatief). Het doel is met meerdere HEMA-fans de warenhuisketen te kopen via een SPAC. Vele handen maken licht werk en vele tientjes maken miljoenen euro's, zo luidt de gedachte.

Bij een beursgang of investeringsronde wordt de deadline soms een paar weken verzet als nog lang niet genoeg geld is opgehaald. Maar volgens Koop de HEMA, dat niet wil of kan zeggen hoeveel geld er tot nu toe is gestort, heeft het uitstel nu een andere reden. "Er is meer tijd nodig om qua regelgeving de puntjes op de i te zetten", zo zegt Anna Grebenchtchikova, financieel specialist van Koop de HEMA.

Parcom

Toen het project werd opgezet stond HEMA op omvallen. De warenhuisketen is inmiddels gekocht door investeringsmaatschappijen Parcom en Mississippi Ventures van de familie Van Eerd, die ook eigenaar is van supermarktketen Jumbo.

"We hebben continu nauw overleg met hen. Ze vinden ons initiatief zo interessant dat besloten is om samen te gaan werken", zo zegt Grebenchtchikova. "Er komen een soort verhandelbare winstbewijzen. Het kost tijd om dat op de juiste manier op te zetten en te regelen. Ook de autoriteiten moeten toestemming geven, een langdurig traject. We hebben dus een half jaar langer nodig."

Duurzaamheid

Investeren in Koop de HEMA kan vanaf een tientje, inleggen kan via de particuliere beurs Nxchange. Het rendement dat investeerders krijgen is afhankelijk van de inleg en de prestaties van HEMA "Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het succes van de winkels, bijvoorbeeld rondom groei van de verkoop. Maar er kunnen ook andere doelen behaald worden die investeerders belangrijk vinden, bijvoorbeeld rondom duurzaamheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Burgerinitiatief Koop De Hema stapt in bij warenhuis'

Voor- en nadelen

Deelname van particulieren heeft voor HEMA zowel voor- als nadelen. Voordeel is, dat de winkelketen haar banden met klanten en liefhebbers van het merk door hun financiële participatie kan versterken. Op die manier kan het bedrijf zich verzekeren van een hechte achterban.

Nadeel is dat de particuliere investeerders misschien te veel inspraak of rendement verwachten. Daardoor kan de slagkracht van het bedrijf afnemen. Als beleggers teleurgesteld worden, bestaat ook een kans op imagoschade. Afgelopen jaren boekte HEMA enorme verliezen.

Investeringsmaatschappij Parcom wil niet reageren op vragen van RTL Z. Bij Mississippi Ventures van de familie Van Eerd was ook niet direct iemand bereikbaar voor een reactie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA lijdt 215 miljoen euro verlies in chaotisch coronajaar

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van