Ga naar de inhoud
Ruimtevaart

Winnaar veiling mag voor 23 miljoen euro met Jeff Bezos mee de ruimte in

Jeff Bezos Beeld © ANP

Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Een nog onbekende man of vrouw mag voor 23 miljoen euro (28 miljoen dollar) mee de ruimte in met Amazon-oprichter Jeff Bezos. De rijke winnaar won een veiling voor een plekje in de raket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Bezos.

Bijna 7600 mensen uit 159 landen deden mee aan de veiling, meldt het bedrijf. Bezos wil met Blue Origin op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen. Zijn broer Mark gaat ook mee, en daarnaast een vierde persoon.

De raket New Shepard moet na lancering in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaan. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.

Biedingen

Blue Origin bracht de plannen voor de eerste vlucht in mei naar buiten. Het hoogste bod lag volgens Blue Origin rond 7 juni op 2,3 miljoen euro, maar daarna schoot het bedrag snel omhoog.

Ga
Lees ook:
Ga jij binnenkort op vakantie naar de ruimte? 5 vragen beantwoord

Vermogen

23 miljoen euro lijkt trouwens veel, maar op de 'schaal van Bezos' is het een schijntje. De steenrijke oprichter van Amazon heeft een vermogen van 190 miljard dollar (162 miljard euro). Als hij dat zou willen opmaken, kan hij de rest van zijn leven bijna 9 ton in dollars per uur uitgeven, becijferde RTL Z eerder.

Een deel van zijn centen spendeert hij aan een jacht met een lengte van 127 meter. Dat heeft hij bij het Nederlandse Oceanco uit Alblasserdam besteld.

Winnaar
Lees ook:
Winnaar veiling mag voor 23 miljoen euro met Jeff Bezos mee de ruimte in