Economische veerkracht

Nederland blijft superkredietwaardig, ondanks eerdere zorgen Moody's

12 juni 2021 08:14 Aangepast: 12 juni 2021 12:48
Beeld © Getty Images

Nederland heeft van kredietbeoordelaar Moody's opnieuw de hoogste rating meegekregen, ondanks de grote economische klap van de coronacrisis en de massale overheidssteun aan bedrijven.

De prognose voor de komende tijd is volgens Moody's ook stabiel. Een snelle aanpassing van het kredietoordeel ligt dus niet in de lijn der verwachting.

De zogenoemde AAA-rating geeft aan dat het bijzonder veilig is om geld aan de Nederlandse staat te lenen en zorgt ervoor dat de rente op staatsleningen zeer laag blijft. 

Een half jaar terug spraken de deskundigen van Moody's ten aanzien van Nederland nog over de grootste economische klap sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu benadrukken ze dat de Nederlandse economie vorig jaar toch eigenlijk behoorlijk veerkrachtig was.

Positie wereldhandel

Zo is Nederland erin geslaagd om zijn positie in de wereldhandel aardig vast te houden, terwijl dit bij sommige andere Europese landen duidelijk minder is gebeurd. Ook loven de kenners het Nederlandse sociale vangnet.

Er is ook een pluim voor de overheidssteun om zo veel mogelijk mensen tijdens de crisis aan het werk te kunnen houden en de economische pijn van de pandemie te verzachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland blijft superkredietwaardig: AAA, oftewel een 10

Moody's is één van de drie grote bedrijven in de wereld die bekijken hoe groot de kans is dat een land of bedrijf dat geld leent dat ook weer, met rente, keurig terugbetaalt. Het oordeel is belangrijk voor die landen of bedrijven, omdat het een signaal is naar beleggers.

Een lage rating betekent namelijk dat de kans groter is dat geldgevers hun geld, of een deel daarvan, niet zullen terugkrijgen. Voor dat risico willen beleggers dan een vergoeding in de vorm van een hogere rente.

Snel herstel verwacht

Vooruit kijkend verwacht Moody's dat Nederland zich snel zal herstellen, ondanks dat er in het eerste kwartaal van dit jaar nog sprake was van een krimp van de economie. Tijdens de pandemie hebben Nederlanders veel gespaard, en de verwachting is dat mensen dat opgepotte geld massaal gaan uitgeven als alle viruszorgen weer voorbij zijn.

In zijn nieuwe beoordelingsrapport volgt Moody's de andere grote kredietbeoordelaars. Fitch en Standard & Poor's (S&P) gaven Nederland eerder ook een AAA-rating. In schoolcijfers betekent dat een dikke tien van alle juffen en meesters.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van