Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Hoekstra: zorgen om bitcoin, maar verbod is nu niet de oplossing

Wopke Hoekstra tijdens zijn gesprek met RTL Z. Beeld © RTL Z

Minister van Financiën Wopke Hoekstra begrijpt de zorgen van CPB-directeur Pieter Hasekamp over cryptomunten zoals de bitcoin. Maar een verbod, zoals Hasekamp voorstelt, biedt volgens Hoekstra geen soelaas.

Het is beter er toezicht op te houden, ook in Europees verband, vindt de minister. "Mijn waarneming nu is dat dat effectiever is dan een totaalverbod in Nederland."

Hoekstra zegt dat het belangrijk is dat er regels zijn voor aanbieders van cryptomunten, bijvoorbeeld wegens 'de gevaren die eraan zitten ten aanzien van witwassen'. Sinds mei vorig jaar houdt De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op bedrijven die op deze markt actief zijn.

Crash 'onvermijdelijk'

Volgens Hasekamp, directeur van het CPB, is een crash van de digitale munten 'onvermijdelijk'. Daarnaast hebben crypto's geen intrinsieke waarde, ze zijn alleen populair omdat andere mensen ze al hebben, schreef Hasekamp vanochtend in zijn column in Het Financieele Dagblad.

CPB-directeur
Lees ook:
CPB-directeur wil dat Nederland crypto's verbiedt: 'Klappen zeepbel onvermijdelijk'

Risico's

Hoekstra voelt dus niets voor een verbod. Ook benadrukt de demissionaire minister dat hij aan het begin van de kabinetsperiode, in 2017, al voor het eerst waarschuwde voor de risico's die het beleggen in bitcoin met zich meebrengen. "Daar moeten mensen echt goed over nadenken. De gebruikelijke voorzichtigheid bij financiële producten, geldt nu in het bijzonder."

Mensen riskeren een groot deel van hun geld te verliezen als de waarde van cryptomunten ineens instort. De koersen van cryptomunten staan erom bekend dat ze erg fluctueren.

Verschillende economen zijn sceptisch over het voorstel van Hasekamp. "Crypto geen intrinsieke waarde? Dat geldt ook voor de euro", reageert bijvoorbeeld beurscommentator Jacob Schoenmaker voor RTL Z. Geld heeft alleen maar waarde omdat er vertrouwen in is, want een briefje van 50 is intrinsiek zo'n 2 cent waard, legt Schoenmaker uit. Dat geldt dus ook voor bitcoin, wil hij maar zeggen. 

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op 'merkwaardig' pleidooi voor crypto-verbod CPB-directeur

"Ik snap wel waar het vandaan komt als je het hele cryptoveld beziet", reageert Teunis Brosens, econoom van ING. "De meeste van de honderden, duizenden munten zijn onzin of erger, er zit ook gewoon oplichting en piramidespelen tussen, dus ik snap de zorg."

Verbod gaat te ver

Een verbod gaat alleen erg ver, te ver zelfs, vindt hij. En het is ook niet nodig, want er zijn al wetten om oplichters en bedriegers aan te pakken, daar hoef je geen cryptoverbod voor in te voeren.