Ga naar de inhoud
Akkoord aandeelhouders

Takeaway zet definitief voet aan de grond in de VS: overname Grubhub rond

Het imperium van ondernemer Jitse Groen wordt verder uitgebreid. Beeld © ANP

Niets staat de overname van GrubHub door Takeaway.com meer in de weg nu een overweldigende meerderheid van de aandeelhouders van de Amerikaanse maaltijdbezorger heeft ingestemd met de overname. Daarmee zet het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zijn eerste stap in de Verenigde Staten.

Vorig jaar gingen de aandeelhouders van Just Eat Takeaway zelf al akkoord met de aankoop van GrubHub. Het gaat om een waardering van circa 7,3 miljard dollar (toen zo'n 6,4 miljard euro). 

Een snelle overname werd het niet. Dat komt omdat Takeaway.com onder meer een beursnotering in de VS moest aanvragen, omdat het de overname in eigen aandelen betaalt - wat het nodige papierwerk en tijd kostte. Dat is gelukt, en met het akkoord van 99,98 procent van de Grubhub-aandeelhouders is ook de laatste horde genomen.

Takeaway
Lees ook:
Takeaway heeft meer tijd nodig voor huiswerk overname Grubhub

Aandelenruil

Volgens de deal die vandaag is bekrachtigd, krijgen de aandeelhouders van Grubhub in ruil voor ieder aandeel dat ze hebben 0,671 aandeel van Just Eat Takeway. Daarmee worden de aandeelhouders van Grubhub dus eigenaar van de nieuwe combinatie, waarin ze goed zijn voor zo'n 30 procent van de aandelen. Het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway.com blijft in Amsterdam.

Winner
Lees ook:
Winner eats all: Takeaway groeit verder door opslokken van concurrenten

Met de overname gaat een vurige wens van Takeaway-oprichter en eigenaar Jitse Groen in vervulling. Hij wil al jaren voet aan de grond zetten in Amerika en is een uitgesproken voorstander van consolidatie in de maaltijdbezorgmarkt, waarbij zijn bedrijf de grootste wil worden in ieder land waarin het actief is. Groen 'vierde' zijn overname donderdag bescheiden met een Amerikaans vlaggetje op Twitter.

Uber afgetroefd

GrubHub stond overigens ook in serieuze belangstelling van Takeaway-concurrent Uber, dat er nu met het Nederlandse bedrijf juist een potentieel stevige concurrent bijkrijgt in zijn thuisland. Het verschil tussen beide bedrijven is wel dat Uber zelf bezorgt, terwijl Takeway vooral een bestelsite en app wil blijven.

Is er nog toekomst voor de platformeconomie?

03:12
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van