Bankieren

Rechter: ING moet blokkade rekening Viruswaarheid opheffen

02 juni 2021 18:58 Aangepast: 02 juni 2021 19:03
Willem Engel Beeld © ANP

ING mag een rekening van Viruswaarheid niet langer blokkeren. De actiegroep mag in ieder geval de komende vier maanden weer gebruik maken van de rekening waar donaties op worden gestort. In de tussentijd kan ze een andere bank zoeken, zo heeft de rechter bepaald.

De zakelijke rekening was in januari 2020 opgericht voor de stichting DancaMundo, de dansschool van Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Later ging Viruswaarheid dat strijdt tegen de coronamaatregelen het rekeningnummer voor donaties aan deze actiegroep gebruiken. Aanhangers konden er donaties op storten die gebruikt werden om een rechtszaak tegen de Nederlandse staat mee te betalen.

Klantonderzoek

Engel vroeg aan de ING-bank om de rekening van DancaMundo op naam van Viruswaarheid te zetten. Daarvoor moesten verschillende documenten worden overlegd en de bank startte een klantonderzoek, waarbij onder meer gekeken wordt of er geen sprake is van verdachte activiteiten of het financieren van terrorisme.

Bij het onderzoek merkte de bank dat door Engel in juli 2020 50.000 euro was geleend van de rekening van DancaMundo, dat was gebruikt om een stuk grond in Spanje mee te financieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde

Lening van 50.000 euro

Dat geld was inmiddels terugbetaald, maar toch was het voor ING een van de redenen om de bankrekening te blokkeren. Het geld was niet voor de grondaankoop bedoeld, stelt de bank. Ook was het in strijd met de regels om donaties voor Viruswaarheid te ontvangen, op het bankrekeningnummer van DancaMundo.

Engel stelt dat dat juist de reden was, dat hij de naamstelling wilde veranderen. Ook stelt de voorman dat er voor de lening een leningsovereenkomst was en dat hij het geld wel tijdelijk moest lenen, omdat ING en andere banken de aankoop niet wilden financieren. Als hij geen geld had geleend voor een storting, had hij een boete moeten betalen.

"Het verstrekken van een lening voor van de aankoop van een stuk grond heeft niks te maken met witwassen of financieren van terrorisme", aldus Viruswaarheid.

Vier maanden

Volgens de rechter kunnen er zeker vraagtekens gesteld worden bij de handelwijze van Engel en Viruswaarheid rondom de bankrekening. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen voor witwassen of financiering van terrorisme.

Dit betekent volgens de rechter 'dat ING een gering risico loopt als de bankrelatie nog enige tijd zou doorlopen'.  De bank moet de blokkade dan ook minstens vier maanden opheffen. In de tussentijd kan Viruswaarheid een andere bank zoeken.

Facturen betalen

Facturen van advocaten die procedures voor Viruswaarheid.nl hebben gevoerd en een factuur van een partij die wetenschappelijk onderzoek doet naar corona kunnen nu worden betaald.

Of dat lukt om elders een rekening te openen is overigens maar de vraag. Verzoeken bij Triodos Bank, de Volksbank (Regiobank en SNS) en Bunq Bank werden al afgewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen ter discussie: dit is waarom Viruswaarheid naar de rechter stapt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van