Vrije val

China trapt koers bitcoin verder onderuit: tot 34.000 dollar

19 mei 2021 14:17 Aangepast: 19 mei 2021 18:06
Reclame voor bitcoin bij een bushalte in Hongkong. Beeld © Getty

De koers van bitcoin en andere cryptomunten zakt fors verder weg. Nu is het de Chinese regering die de munten een duw geeft. De koers van bitcoin is al bijna 50 procent gekelderd sinds het hoogste punt, vijf weken geleden. Maar in het jaar tot nu toe is er nog een winst van zo'n 20 procent.

Een bitcoin koop je nu voor rond de 34.000 dollar (28.000 euro), blijkt uit een overzicht van CoinMarketCap. Een bitcoin is nu zo'n 20 procent goedkoper dan gisteren. Op 14 april kostte een bitcoin nog bijna 65.000 dollar.

Vanmiddag zakte de koers zelfs even tot onder de 31.000 dollar, maar later volgde een herstel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte: 'meme-munt' dogecoin stijgt 25.000 procent in waarde

1000 miljard in rook op

Ook de koers van andere cryptomunten daalt. Alles bij elkaar ging er de afgelopen week in totaal bijna 1 biljoen dollar (1000 miljard) aan waarde van cryptomunten in rook op.

Er zijn veel beleggers die met geleend geld cryptomunten hebben gekocht. Als de koers dan 10 of 20 procent daalt, dan worden hun munten verkocht en dat zorgt dan ook weer voor een daling, aldus cryptocurrency-ondernemer Robert-Reinder Nederhoed, van Bitmymoney.

Cryptobezitters waren vanmiddag boos op cryptobeurs Coinbase, omdat de site tijdelijk niet bereikbaar was, zodat ze niet konden handelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla stopt met bitcoin om hoge CO2-uitstoot, koers onderuit

China waarschuwt

De koersen van bitcoin en andere cryptomunten lijden onder het nieuws dat China het lastiger maakt om in crypto's te handelen. De autoriteiten daar hebben het namelijk verboden aan financiële instellingen om diensten te verlenen die zijn gerelateerd aan transacties in cryptomunten.

Ook zijn beleggers gewaarschuwd voor wat de regering in Beijing ziet als de gevaren van het handelen in cryptomunten. Ze hebben geen onderliggende waarde, de prijzen kunnen gemakkelijk worden gemanipuleerd en contracten worden niet beschermd door de Chinese wet, aldus de Chinese overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En wéér keldert koers Bitcoin door tweet van Tesla-baas Elon Musk

Elon Musk

Het is de zoveelste dreun voor de koers van cryptomunten in korte tijd. In de afgelopen week zorgde Elon Musk, de grote man achter Tesla en vooraanstaand crypto-fan, al twee keer voor een klap. 

Zo zei hij dat je je nieuwe Tesla niet meer met bitcoins kon betalen. Dat was frappant, omdat je sinds eind maart dat juist wel kon. Musk verdedigde de stap van Tesla door te wijzen op de enorme hoeveelheid energie die het kost om bitcoins te 'minen'.

Tesla verkocht toch geen bitcoins

Begin deze week leek Musk te suggereren dat Tesla de bitcoins die het bezit had verkocht, of dat op zijn minst overwoog te gaan doen. Later zei hij dat er geen bitcoins van de hand waren gedaan. Maar het leed was al geschied. Ook toen kreeg de koers een flinke knauw.

Tesla kocht in februari nog voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan bitcoins. Daarop steeg de koers flink. Later verkocht Tesla een deel van die bitcoins, wat voor Tesla een winst opleverde.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van