Ga naar de inhoud
Ruimtevaart

SpaceX lanceert maanmissie betaald met cryptomunt Dogecoin

Elon Musk, technoking van Tesla. Beeld © AFP

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zal volgend jaar een satelliet naar de maan lanceren die volledig wordt gefinancierd met de cryptomunt Dogecoin. Dat heeft het Canadese bedrijf Geometric Energy Corporation, dat de maanmissie zal leiden, zondag bekendgemaakt.

De satelliet, genaamd DOGE-1, zal in het eerste kwartaal van 2022 aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket worden gelanceerd, zei het in Calgary gevestigde bedrijf in een verklaring.

De satelliet, met een gewicht van 40 kilo, gaat volgens het bedrijf informatie over de maan vergaren via sensoren en camera's.

Kosten onbekend

Volgens de onderneming is het de eerste commerciële maanlading die volledig met Dogecoin wordt betaald, zonder aan te geven hoeveel het project precies kost.

"We zijn verheugd om 'DOGE-1 to the Moon' te lanceren!", zei Tom Ochinero van SpaceX. "Deze missie zal de toepassing van cryptomunt buiten de baan om de aarde demonstreren en de basis leggen voor interplanetaire handel."

Gekte:
Lees ook:
Gekte: 'meme-munt' dogecoin stijgt 25.000 procent in waarde

SNL

De aankondiging komt de dag nadat SpaceX-oprichter Elon Musk gastheer was van de live comedyshow Saturday Night Live (SNL). Daarin prees hij Dogecoin, oorspronkelijk gemaakt als een grap maar gelegitimeerd door de tweets van de excentrieke techondernemer.

Als grote aanjager van cryptomunten beschreef de baas van Tesla Dogecoin in een SNL-sketch als 'een niet te stoppen voertuig dat de wereld gaat overnemen'. Hij zei hij dat de munt 'de wereld zou veroveren' en noemde  zichzelf 'Dogefather'.

Hij zei in de sketch echter ook dat cryptocurrency een ‘hustle’ is. Dat betekent dat het een schimmige manier is om geld te verdienen. De munt daalde door het optreden 25 procent in waarde, een daling die al tijdens de uitzending die op YouTube werd gestreamd begon.

Stijgingen en dalingen

Dogecoin begon in 2013 als grap, gebaseerd op een meme, een term voor bepaalde grappen op het internet. De cryptomunt, tot nu toe zonder enige praktische toepassing, steeg in een half jaar tijd zo'n 25.000 procent in waarde gestegen.

Als je er 1000 euro ingestoken had een half jaartje geleden, zou je nu dus voor 250.000 euro aan dogecoins bezitten

Vijfmaal
Lees ook:
Vijfmaal is scheepsrecht: SpaceX-raket succesvol geland