Hogere prijzen?

Vijf redenen waarom KPN zo'n gewilde overnameprooi is

03 mei 2021 17:17 Aangepast: 06 mei 2021 14:13
Het hoofdkantoor van KPN in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

KPN heeft twee overnamevoorstellen afgewezen. Wat zien buitenlandse bedrijven in het Nederlandse telecombedrijf? We geven vijf redenen. En het antwoord op de vraag of we meer moeten gaan betalen voor ons internet- en televisie-abonnement na een overname.

KPN maakte gisteren bekend dat het onlangs twee voorstellen had gekregen om te worden overgenomen, maar dat het daar niets in zag. Volgens de Financial Times zou het gaan om een overnamevoorstel, inclusief schulden, van in totaal zo'n 18 miljard euro.

Maar KPN zegt dat er niet over geld is gesproken.

Aantrekkingskracht KPN

Reden 1. KPN is alleen in Nederland actief en dat maakt het een redelijk overzichtelijk bedrijf, verklaart Jos Versteeg, aandelenanalist en vermogensbeheerder bij InsingerGilissen, een deel van de aantrekkingskracht van KPN.

Reden 2. Daarbij is Nederland vrij dichtbevolkt, waardoor er geen grote gebieden zijn die je van de overheid wel móet aansluiten, maar waarbij dat commercieel niet interessant is. Er is ook veel vraag naar goede telecom-infrastructuur, legt hij uit.

Reden 3. Daarnaast denkt Versteeg dat er nog wel wat in de kosten kan worden gesneden als KPN wordt overgenomen. Een overnemende partij zal dan die voordelen in zijn zak kunnen steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN wijst twee overnamevoorstellen van investeerders af

Weinig schulden

Reden 4. Ook heeft KPN nu relatief weinig schulden. Grote bedrijven die een overname doen, laten dat bedrijf vaak veel geld lenen, om dat vervolgens als dividend (het deel van de winst dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd) te betalen. Voor het bedrijf in kwestie is dat vaak niet zo gunstig.

Versteeg denkt dat zoiets nu weer zal gebeuren, als KPN wordt overgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN opnieuw overnameprooi, maar weg naar deal is nog lang

Glasvezel

Reden 5. Verder heeft KPN de laatste jaren flink geïnvesteerd in glasvezel. Dat wordt gezien als een kroonjuweel van KPN. Dat zou verkocht kunnen worden door een eventuele koper.

Maar daar staat tegenover dat er eind maart een deal was met pensioenfonds APG voor de uitbreiding van het glasvezelnetwerk. Daarvoor richtten KPN en APG een nieuw bedrijf op, waarin KPN en APG ieder de helft van de aandelen hebben.

Omdat KPN nog maar de helft van dat bedrijf heeft, is het minder aantrekkelijk en wordt in de markt een overname van KPN minder kansrijk geacht, denkt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. De koers van KPN daalt vandaag ruim 2 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huawei kon alle mobiele gesprekken bij KPN afluisteren, ook van de premier'

'Prijzen zullen niet veel stijgen'

Mocht KPN worden overgenomen, dan zullen klanten uiteindelijk met prijsverhogingen te maken kunnen krijgen, denkt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger. "Maar de concurrentie is nog steeds heel fors, dat beperkt wel de mogelijkheden om de prijzen op te trekken." Naast KPN is VodafoneZiggo de andere grote speler in Nederland op het gebied van internet- en televisieaansluitingen.

"Verder is er sprake van een gereguleerde markt. Ik kan me niet voorstellen dat de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt akkoord zal gaan met forse prijsstijgingen", aldus Versteeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP

Niet te koop?

Maar het lijkt er nu op dat KPN voorlopig niet te koop is, zegt Veenstra.

Vergeet ook niet dat het ministerie van Economische Zaken een verklaring van geen bezwaar moet geven, voegt Versteeg daar aan toe. Hij denkt dat de overheid niet akkoord zal gaan met een overname van kritieke infrastructuur van KPN.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN verhoogt prijzen van bijna alle internetabonnementen

Vijandige overname lastig

Ook kan KPN als het niet overgenomen wil worden, bijzondere aandelen uitgeven (preferente aandelen), waardoor een overname veel lastiger wordt. Dat gebeurde destijds bij de overnamepoging door het Mexicaanse América Móvil, van Carlos Slim.

Een vijandige overname in Nederland is sowieso heel moeilijk, aldus Versteeg. Hij wijst op AkzoNobel en PostNL, die niet overgenomen wilden worden en waarbij een vijandige overname dan ook niet doorging.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van