Samenwerking met Justin Bieber

Iedereen aan de Crocs, recordomzet voor omstreden schoen

01 mei 2021 17:31 Aangepast: 05 mei 2021 09:28
De samenwerking met Justin Bieber legt Crocs geen windeieren. Beeld © Crocs/Rory Kramer

Over weinig schoenen zijn de meningen zo verdeeld als over Crocs. Ritueel verbranden, vindt de een. De beste schoen ooit, vindt een ander. Voorlopig gaan de patta's niet in de fik. Het gaat zelfs geweldig met het bedrijf. In het eerste kwartaal werd een recordomzet geboekt.

De eerste Crocs ooit werden in 2001 onthuld op een botenshow, het was namelijk van origine bedoeld als bootschoen. In de jaren daarna kwamen verschillende modellen op de markt. De meest bekende blijft de variant met gaten. Maar er zijn ook laarzen, slippers en normale schoenen van het merk.

Justin Bieber

Met name mensen die veel moeten staan zweren bij de schokwerende lichtgewicht schoenen met het speciale foamen voetbed, maar de modewereld liet ze links liggen. Dat veranderde vorig jaar, toen Justin Bieber met het bedrijf ging samenwerken.

Vorige week werden de schoenen helemaal salonfähig toen de muzikant Questlove met gouden exemplaren over de rode loper liep tijdens de Oscar-uitreiking.

Questlove droeg gouden Crocs bij de Oscaruitreiking. Questlove droeg gouden Crocs bij de Oscaruitreiking.

Record

Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een recordomzet van van 460 miljoen dollar (383 miljoen euro). De omzet steeg met 63,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name de samenwerking met Bieber is hier debet aan.

Toen het bedrijf in oktober 2020 aankondigde in zee te gaan met de superster, steeg die dag de koers al met bijna 6 procent.

90 minuten

In maart werd de samenwerking dan ook uitgebreid. Er werden in een beperkte oplage Crocs aangeboden samen met sokken van Drew House, de kledinglijn van Bieber. De schoenen die op 16 maart in de verkoop gingen voor 70 dollar waren in 90 minuten wereldwijd uitverkocht.

"Crocs met sokken zijn een goede zet", zei Bieber naar wie miljoenen fans luisteren. "Ze zijn comfortabel, je kan ermee gezien worden en je kan ze zelf stylen," aldus de Canadese zanger van wie onbekend is hoeveel geld hij vangt voor de promotie.

Dat stylen kan door Jibbitz door de gaten te doen. Een 'speldjesbedrijf' dat het bedrijf in 2006 voor 10 miljoen euro kocht. 

Omzet

Crocs zijn in én dat legt de aandeelhouders geen windeieren. De omzet steeg ook in alle regio's. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) werd een bedrag van 101 miljoen dollar in de boeken gezet, een omzetstijging van 41 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. In Amerika ging het zelfs om een groei van 87,5 procent, met een omzet van maar liefst 276,4 miljoen euro.

Voor het tweede kwartaal verwacht Crocs een omzetgroei van 60 tot 70 procent. Als het bedrijf dat haalt gaat het om een omzet van 331,5 miljoen dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Making Crocs Great Again: beroemdheden moeten verkoop opkrikken

Zombie

Dat was in het verleden wel eens anders. In 2008 was het bedrijf bijna dood. Dat jaar werd één van de schoenen nog wel door de Amerikaanse overheid goedgekeurd voor diabetici, maar Crocs kreeg harde klappen door de financiële crisis. Er waren al veel schoenen geproduceerd die door de crisis niet werden verkocht en er werd een verlies van 185 miljoen dollar genoteerd. Duizenden medewerkers verloren hun baan. 

"Ze zijn zombie-achtig", zo zei Damon Vickers, toenmalig investeringsmanager van Nine Points Capital Partners in 2009 nog tegen The Washington Post. "Ze zijn dood, maar ze weten het nog niet." In 2010 werd de Crocs door Time Magazine verkozen tot een van de vijftig ergste uitvindingen ter wereld, in een lijst waar ook de Segway en  Clippy (de paperclip van Word) op stonden.

Fashionata's

Het bedrijf gaf zich echter nog niet gewonnen aan de haters. Er werd een nieuwe directeur aangesteld, BlackStone Group pompte 200 miljoen dollar in het bedrijf in 2013 en de strategie werd aangepast. Slecht presterende winkels en fabrieken werden gesloten, niet renderende modellen werden geschrapt.

Het hielp, langzaam omarmden ook modehuizen zoals Balenciaga de omstreden schoen. Sterren als Drew Barrymore en Priyanka Chopra en bekende Instagrammers werden binnengehaald voor de marketing en zeker de laatste twee jaar ging het hard qua omzet. Zelfs een model met aardbeien als print was niet aan te slepen.

Een Crocs-winkel in Londen. Een Crocs-winkel in Londen.

Thuiswerken

De vraag is hoe het verder gaat met het bedrijf. Nu we thuiswerken zal de vraag hoog blijven, zo is de verwachting. De koek is nog niet op, zo stelt CEO Andrew Rees in een persbericht. "De vraag naar Crocs is sterker dan verwacht. We hebben de vooruitzichten over het jaar verhoogd. Over heel 2021 verwachten we een omzetgroei van 40 tot 50 procent."

Victoria Beckham

Overigens wil nog altijd niet iedereen met de 'klompen' gezien worden, bleek toen Justin Bieber vorige maand als cadeautje een paarsgekleurd paar aan Victoria Beckham schonk. Via Instagram Stories vroeg de voormalige Spice Girl aan haar 29 miljoen volgers: 'Zal ik deze lila Crocs gaan dragen?'.

Een krappe meerderheid stemt uiteindelijk voor 'nee'. 'Dat scheelde niet veel', schreef Victoria vervolgens. 'Ik was nog liever dood gegaan.'

Geschiedenis Crocs

Het bedrijf werd opgericht door de Amerikanen Lyndon 'Duke' Hanson, George Boedbecker jr. en Scott Seamans. Tijdens een gezamenlijke bootreis in 2002 maakten ze kennis met de zeilschoen van het Canadese Foam Creations, gemaakt van het foamrubberen croslite dat lichtgewicht, geurbestendig en schokwerend bleek.

De vrienden kochten de rechten op de productie voor een schijntje van wat het bedrijf nu waard is.

Crocs zijn dus gemaakt van het materiaal croslite (ethyleenvinylacetaat). Toch is de schoen hier niet naar genoemd. De schoenen danken de naam aan de gelijkenis op een krokodillenbek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justin Bieber en Crocs brengen schoenencollectie uit

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van