Effect corona deels voorbij

Shell profiteert van hogere olieprijs: winst 4,6 miljard euro

29 april 2021 09:37
Beeld © Rob Engelaar/ANP

Shell is aan het herstellen van de slechte resultaten van vorig jaar. In het eerste kwartaal maakte het olie- en gasconcern weer winst. Dat komt mede doordat de olieprijs is gestegen.

Het gaat met Shell heel wat beter dan in de eerste drie maanden vorig jaar. Toen kelderden door de coronacrisis de prijzen van olie en gas en het concern zag zich genoodzaakt het dividend (het deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd) voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog te verlagen.

Nu maakt Shell een winst van bijna 5,7 miljard dollar (4,6 miljard euro), tegen een verlies van 24 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. In het vierde kwartaal werd zelfs een verlies van 4 miljard dollar geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

Hogere olieprijs

Dat het nu beter gaat komt doordat de olieprijs hoger ligt dan vorig jaar. In 2020 hakte corona erin, waardoor de olieprijs eind maart op circa 25 dollar stond. Nu is dat 67 dollar.

Vorig jaar reden we door de coronacrisis minder auto en we vlogen minder. Dat drukte de vraag naar onder meer benzine en kerosine. Inmiddels is die ingezakte vraag deels goedgemaakt. Dat stuwt de olieprijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreem winterweer Texas kost Shell 168 miljoen euro

Dividend verhoogd

De resultaten zijn zelfs licht beter dan verwacht. Aandeelhouders profiteren mee. Het dividend per aandeel wordt verhoogd tot 0,1735 dollar.

Maar daarmee zijn beleggers die aandelen Shell hebben voor het dividend de klap van vorig jaar nog niet te boven. Toen werd namelijk het dividend verlaagd van 0,47 dollar tot 0,16 dollar per aandeel.

Beleggers lijken vooralsnog wel tevreden met de resultaten. De koers van Shell staat kort na opening van de beurs ruim 1 procent hoger.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van