Chipmachines in trek

ASML rekent zich rijk dankzij chiptekort: dit jaar 30 procent omzetgroei

21 april 2021 08:48 Aangepast: 21 april 2021 09:45
Een chipmachine van ASML wordt ingepakt voor transport. Beeld © Ton Toemen/HH

Chipmachinefabrikant ASML ziet het jaar zonnig in. Nu er wereldwijd chiptekorten zijn, neemt de vraag naar hun machines sterk toe. Dat moet een stevige omzetgroei opleveren ten opzichte van vorig jaar.

Liefst 30 procent, denkt de in Veldhoven gevestigde fabrikant. In 2020 kreeg ASML een recordaantal bestellingen binnen, die samen een omzet van 7,3 miljard euro opleverden.

Grote behoefte aan halfgeleiders

Het eerste kwartaal van 2021 begint in ieder geval al goed om dat bedrag te overstijgen. De orderontvangst bedroeg in de eerste drie maanden van 2021 ruim 4,7 miljard euro, tegen ruim 4,2 miljard euro in het voorgaande kwartaal. 

Volgens topman Peter Wennink is de vraag vergeleken met drie maanden geleden aanzienlijk groter geworden. Door het vele thuiswerken wordt de vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en smartphones al langere tijd gestuwd. Ook voor elektrische auto's is de behoefte aan chips erg groot.

De opbrengsten stegen naar bijna 4,4 miljard euro, van minder dan 4,3 miljard euro in het vierde kwartaal. De nettowinst bleef vrijwel gelijk op iets meer dan 1,3 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omzet en winst ASML dalen fors door coronacrisis

Tekorten aanpakken

Inmiddels zijn er chiptekorten waar vooral de wereldwijde auto-industrie last van heeft, met tijdelijke sluitingen van autofabrieken van bijvoorbeeld Volkswagen, Toyota en Daimler.

Om die tekorten aan te pakken en in de vraag te kunnen voorzien hebben grote chipconcerns zoals het Taiwanese TSMC en het Amerikaanse Intel enorme investeringen in uitbreiding van de productiecapaciteit aangekondigd. Zij kloppen daarvoor onder andere bij ASML aan voor chipmachines en daarmee zijn vele tientallen miljarden euro's gemoeid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

Exportvergunning China

In februari werd nog bekend dat ASML de komende vijf jaar voor zo'n 3,6 miljard euro EUV-machines gaat leveren aan het Zuid-Koreaanse chipbedrijf SK Hynix. Die EUV-machines worden gebruikt om de meest geavanceerde chips te maken die klein en krachtig zijn.

ASML mag overigens (nog) geen EUV-machines naar China exporteren. Het bedrijf wacht nog altijd op een Nederlandse exportvergunning. Dat komt omdat de Amerikanen liever niet hebben dat die hoogwaardige en gevoelige technologie in China belandt vanwege de handelsspanningen tussen de twee grootmachten.

 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van